Spring naar hoofd-inhoud

Meedoen

Wat fijn dat u ons wilt helpen!

Op deze pagina vragen wij uw hulp bij verschillende onderzoeken rondom de Friese taal en cultuur. Met enkele minuten van uw tijd kunt u onze onderzoekers al goed helpen.

De onderzoeken hieronder zijn ontwikkeld door wetenschappelijke medewerkers van de Fryske Akademy, of zijn tot stand gekomen onder hun toezicht. De resultaten worden gebruikt in onderzoeksprojecten die worden uitgevoerd in samenwerking met nationale en internationale kennisinstituten.

Bij de oproepen staat altijd een contactadres. Bij vragen over data, privacy en het verloop van het onderzoek kunt u de onderzoekers rechtstreeks benaderen. 


Vergrotende en overtreffende trap

'Kan dit in het Fries?'

Collega's Fenna Bergsma en Martijn Kingma werken, samen met collega's van de Universiteit van Amsterdam, aan een onderzoek naar hoe de vergrotende en overtreffende trap van eigenschapswoorden in het Fries gevormd worden. Doet u ook mee?

Meidwaan:

Samenwerking
Voor dit onderzoek werkt de Fryske Akademy samen met de Universiteit van Amsterdam.

Contact
Voor vragen over dit onderzoek kunt u e-mailen met dr. Fenna Bergsma.

Taalaccenten op de kaart

Wij zoeken mensen die het Fries (een beetje) kunnen verstaan!

Weet u waar ze de de verschillende accenten van het Fries spreken? Doe dan mee aan een spelletje over de verschillende soorten Fries yn Fryslân.
Wijs op de kaart aan waar ze het Fries spreken dat u hoort. Zo helpt u de wetenschap, want de uitkomsten worden (anoniem) gebruikt voor taalkundig onderzoek.

Iedereen die (een beetje) Fries kan verstaan, kan meedoen! Deel dit met anderen, zodat die ook mee kunnen doen.

Meedoen:

Samenwerking
Voor dit onderzoek werkt de Fryske Akademy samen met de Universiteit Utrecht.

Contact
Voor vragen over dit onderzoek kunt u  mailen met dr. Anne-France Pinget

Sprekers van taalvarianten

Rijksuniversiteit Groningen zoekt sprekers van Friese of Nedersaksische taalvarianten!

Taalonderzoeker Raoul Buurke en collega's van de Rijksuniversiteit Groningen, doen momenteel onderzoek naar klankveranderingen van taalvarianten in Fryslân. zij zoeken sprekers van deze varianten van verschillenden leeftijden in een groot aantal Friese plaatsen. In de meeste plaatsen gaat het om sprekers van tussen de 50 en 70 jaar oud, maar per plaats verschilt de vereiste leeftijdsgroep. De details per plaats zijn te vinden op https://raoulbuurke.nl/gezocht/. Er worden ook nog sprekers van het Nedersaksisch in andere provincies gezocht, wellicht kunt een geschikte kandidaat een tip geven.

Het onderzoek duurt 15-20 minuten. Voor het grootste deel daarvan vertaalt Nederlandse woorden naar uw lokale taalvariant en spreekt u die in. Hier hoort alleen een kleine vragenlijst bij en het inspreken van een aantal zinnen.

Meedoen:
Neem contact op met Raoul Buurke

Vergoeding
€ 10,00 en eventueel reiskosten.

Contact
Programmeur en datawetenschapper dr. ing. Wilbert Heeringa is voor de Fryske Akademy bij dit project betrokken. U kunt hem mailen.