Spring naar hoofd-inhoud

Altijd al willen weten waar uw Leeuwarder voorouders woonden? Of wie de eigenaar van uw huis was in 1770? Binnenkort is dat mogelijk met de Leeuwarder Time Machine van de Fryske Akademy. Deze innovatieve uitbreiding van HisGIS wordt op zondag 3 maart a.s. gepresenteerd in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

De Leeuwarden Time Machine maakt informatie over Leeuwarder panden en hun bewoners en eigenaars uit de periode 1750-1900 online beschikbaar op gedigitaliseerde historische kaarten. Wethouder Sjoerd Feitsma zal de officiële lancering verrichten, waarna de website voor iedereen te raadplegen is.

 

Een historische Google Streetview

Leeuwarden is, na Dokkum, de tweede stad die de Fryske Akademy oplevert binnen Redbot, het digitaliseringsprogramma voor cultureel erfgoed van de provincie Fryslân. Voor de Time Machine zijn gegevens uit oude belastingregisters, volkstellingen, bevolkingsadministraties en het kadaster verzameld en aan elkaar verbonden. Door een huis of perceel aan te klikken op de kaart verschijnen alle gegevens gebundeld in beeld. Projectleider Hans Mol: “De tijd van langdurige en omslachtige zoektochten door archieven is straks verleden tijd. Het vinden van informatie over mensen, maar ook over hun beroep, religie en geboorteplaats zal veel eenvoudiger worden.”

Leeuwarden Time Machine is tot stand gekomen in samenwerking met het HCL en lokale vrijwilligers. De Fryske Akademy heeft o.m. meer historische data van deze betrokkenen geïntegreerd met eigen nieuwe data en kaarten. Zo zal naast de bestaande oudste kadastrale percelen van 1832 ook het herziene kadaster van 1887 beschikbaar komen. Ook is een collectie ansichtkaarten van het HCL op de kaart gepind: zo is de Leeuwarden Time Machine als het ware een historische Google Streetview.

 

Voorlopig programma zondag 3 maart 2019

De presentatie van Leeuwarden Time Machine is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats op zondag 3 maart a.s. van 14.00 tot 15.00 uur in het Historisch Centrum Leeuwarden.

  14.00 uur
   Opening en inleiding door Hans Mol (Fryske Akademy)
   Henk Oly (HCL) en Leo van der Laan (Gemeente Leeuwarden): ‘Zoeken naar de historie van Leeuwarder huizen en hun bewoners’
   Officiële lancering en woordje door wethouder Sjoerd Feitsma
   Mark Raat en Bram Boonstra (Fryske Akademy): toelichting op de totstandkoming van de website en presentatie
  15.00 uur
   Hapje/drankje na afloop