Spring naar hoofd-inhoud

Bijzonder hoogleraarschap voor Brand

Directeur-bestuurder Hanno Brand is per 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar Fryslân in de handelsnetwerken van pre-industrieel Europa (1000-1800) namens de Fryske Akademy aan de Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Brand zal de functie voor een periode van vijf jaar gedurende één dag per week vervullen binnen de afdeling Geschiedenis (leerstoel Middeleeuwse geschiedenis).

Hij zal zich bezighouden met het geven van onderwijs en het doen van onderzoek op het gebied van de geschiedenis van de Friese handelsnetwerken in de periode 1000-1800. De komende jaren zal hij zijn expertise op dit gebied uitbouwen in relatie tot het profiel en de missie van de Fryske Akademy. Dit houdt in dat Brand naast het doen van onderzoek ook een bijdrage zal leveren aan het (digitaal) toegankelijk maken van Fries geschreven erfgoed, zich richt op de speerpunten in de E-humanities en zich beweegt op het snijvlak van wetenschap en valorisatie. Daarnaast zal Brand betrokken zijn bij relevante ontwikkelingen in het letterendomein van Campus Fryslân, de elfde faculteit in oprichting van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meerdere Friese fondsen, waaronder de Kingma Stichting, stellen jaarlijks middelen ter beschikking voor co-financiering van deze leerstoel. De Kingma Stichting bevordert onderzoek naar de geschiedenis van scheepvaart, rederij en koophandel in Friesland.

 

Over Brand
Hanno Brand (1959) studeerde geschiedenis van de middeleeuwen aan de universiteiten van Leiden en Gent. Na werkzaam te zijn geweest als docent en onderzoeker bij beide universiteiten en als postdoc en projectleider aan het Deutsches Historisches Institut in Parijs stapte hij in 2001 over naar de RUG. Hij werkte als docent en postdoc onderzoeker bij de vakgroep middeleeuwse geschiedenis en was leider van het Hanze Studiecentrum. Brand verrichte destijds onderzoek naar de relaties tussen de Nederlanden en de Hanze in de vijftiende en zestiende eeuw. 

In 2009 trad hij in dienst van de Fryske Akademy en begon daar als hoofd van de vakgroep geschiedenis. Sindsdien richt zijn onderzoek zich op de Hanze, de Friese stadhouders en de Friese maritieme geschiedenis in de vroegmoderne tijd. Na een korte interimperiode werd hij in december 2013 benoemd tot directeur-bestuurder van de Fryske Akademy.

Ga naar: