Spring naar hoofd-inhoud

Boek over kwarteeuw Friese zuivel

In 1955 zie je overal in Friesland de rokende pijpen van kleine zuivelfabriekjes. Talloze Friezen vinden werk in een van die ruim honderd fabrieken. Zwaar werk: melkbussen tillen, laden en lossen, kaas keren, flessen dragen, soms met veel lawaai, stank of in de hitte.

Vijfentwintig jaar later zijn er nog maar zo’n dertig zuivelfabrieken over in Friesland. De melk wordt per tank opgehaald en de ontvangst is volautomatisch, steeds meer handelingen worden met machines verricht. Het werk is lichter, maar vergt meer kennis. Het platteland verliest zijn dorpsfabrieken, maar door technologische vernieuwing blijft de Friese zuivelsector internationaal concurrerend.

In de rijk geïllustreerde uitgave Van melkrijder tot fabrieksdirecteur, die vandaag werd gepresenteerd in het Wommelser Tsiispakhús, vertellen oud-personeelsleden, van melkrijder tot directeur, over de veranderingen die zij tijdens hun loopbaan hebben meegemaakt. Het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen over verschillende levens in de zuivel: een groepsportret van een Friese topsector.

    Titel: Van melkrijder tot fabrieksdirecteur
    Uitvoering: gebonden, 160 pagina’s dik
    ISBN: 978 9492 457 196
    Priis: € 22,50 / Te bestellen bij CB en uitgeverij Het Nieuwe Kanaal (058 213 52 53)