Spring naar hoofd-inhoud

De 'mooie' Fryske Top 100 2019

Optreden van Roel Slofstra en Yetris in Noardewyn Live, 13 september.

Roel Slofstra (Zwartemeer, Dr., 1939) legde in 1969 – dit jaar dus precies in halve eeuw geleden! – als ‘oertroubadour’ met zijn elpee In spyltuech bin ik de grondslag voor de Friestalige lichte muziek zoals wij die nu in allerlei verschijningsvormen kenne.

Om Slofstra te eren en stil te staan bij zijn grote verdiensten voor de Friestalige lichte muziek, heeft musicograaf Beart Oosterhaven van de Fryske Akademy 'De "mooie" Fryske Top 100 2019' samengesteld. Die Top 100 is gelanceerd en gepresenteerd op vrijdag 13 september 2019 in het via radio, televisie en internet uitgezonden programma ‘Noardewyn Live’ van Omrop Fryslân. Dat gebeurde 's middags in een drie uren durende, volledig aan Roel Slofstra gewijde afleveren van het programma. Aan de hand van ‘De “mooie” Fryske Top 100 2019’ lichtte Beart Oosterhaven de lange en interessante carrière van Roel Slofstra toe.

Het hoogstaande en verzorgde werk van Roel Slofstra opnieuw onder de aandacht brengen, was mede een reden voor Beart Oosterhaven om ‘De “moaie” Fryske Top 100 2019’ samen te stellen. In die Top 100 wordt elf procent van de nummers vertolkt door de Friese oertroubadour zelf. De andere 89 liedjes liggen, wat stijl, sfeer en aankleding betreft, min of meer in het verlengde van Roel Slofstra's werk. Op zo'n manier in een staalkaart ontstaan van wat een halve eeuw Friese lichte muziekproductie (1969-2019) aan ‘mooie’ uitkomsten heeft opgeleverd.

‘Noardewyn Live’ van 13 september was ook de officiële start van de 'Reünietour' die Roel Slofstra in de herfst van 2019 maakt met ‘zijn’ eerdere folkgroep Yetris, waarmee hij eind zeventiger/begin tachtiger jaren van de vorige eeuw succes maakte.

Zie: