Spring naar hoofd-inhoud

Fikse reorganisatie aangekondigd

Foto: Hindrik Sijens

De Fryske Akademy moet op zoek naar een nieuwe organisatiestructuur die disciplinaire verkokering voorkomt en onderlinge samenwerking stimuleert. Dat zegt interim-bestuurder Willem Smink vandaag op Akademydei, de jaarbijeenkomst voor leden en donateurs van de Fryske Akademy. Het onderzoeksinstituut viert zijn 80ste verjaardag in het Oranje Hotel.

“Wij werken aan een organisatiemodel dat leidt tot meer flexibele inzet van personeel, minder overhead en een grotere effectiviteit op het vlak van externe subsidieverwerving”, zegt Smink, die in januari de eerdere directeur-bestuurder Hanno Brand heeft opgevolgd.

Zo is de omvang van de ondersteunende staf is een punt van discussie, evenals de positie van het managementteam. “Er wordt een fikse reorganisatie voorbereid, om de tering naar de nering te zetten”, aldus Smink.

“Over enkele jaren zal dat moeten uitmonden in een organisatie met een kleine vaste staf die in samenwerking met andere wetenschappelijke instellingen in de omgeving excellent onderzoek op enkele werkvelden verricht en producten levert met een hoge maatschappelijke impact. Daarmee kan de Akademy weer vooruit. Misschien nóg wel 80 jaar.”