Spring naar hoofd-inhoud

Grote conferentie minderheidstalen

Bijna veertig procent van alle talen op de wereld wordt met uitsterven bedreigd als gevolg van de globalisering. Hoe moeten kleine en minderheidstalen, zoals het Fries, het Bildts of het Nedersaksisch, hiermee omgaan?

Van 21 tot en met 24 mei 2019 komen uit alle delen van de wereld wetenschappers en beleidsmakers naar het Westcord WTC Hotel in Leeuwarden voor de 17th International Conference on Minority Languages (ICML XVII), oftewel de 17e Internationale Minderheidstalenconferentie. Daar zullen zij praten over de uitdagingen en kansen van kleine en minderheidstalen in een samenleving waarin globalisering, migratie en digitalisering onomkeerbaar zijn geworden. De tweejaarlijkse ICML-conferentie wordt elke editie in een ander land georganiseerd. De internationale gasten, afkomstig uit meer dan 20 landen, worden tijdens een receptie op 21 mei welkom geheten door de Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, de heer Arno Brok.

Het thema van het congres, “Minority Languages in a Globalized Society”, is gekozen omdat globalisering onze wereld op talloze manieren beïnvloedt. Het heeft de manier waarop mensen communiceren en zaken doen veranderd en het heeft ook effect op onderwijs en taalleren. Dit geldt des te meer voor minderheidstalen, die voor nog grotere uitdagingen staan onder de invloed van globalisering. Dominante talen beïnvloeden de minderheidstalen wat betreft het gebruik ervan, bijvoorbeeld in het onderwijs. Maar het heeft ook effect op het aantal sprekers, taalbeleid en de ontwikkeling van technologiën op het gebied van taal.

Het congres bestaat uit plenaire en parallelle sessies waarbij thema’s aan de orde komen zoals revitalisatie van talen, taalidentiteit, meertalige educatie, taaldocumentatie en nieuwe technologieën. Keynote speakers zijn Dr. Bernat Joan i Marí (Universitat de les Illes Balears, Spanje), Dr. Delyth Prys (Bangor University, Wales), Dr. Mandana Seyfeddinipur (SOAS/University of London, UK) en prof. dr. Piet van Avermaet (Universiteit van Gent, België). Met daarnaast 10 colloquia, 91 paperpresentaties en 17 posterpresentaties biedt het congres een interessant en divers programma op het gebied van minderheidstalen, en brengt wetenschappers en studenten vanuit het multidisciplinaire veld samen.

  • Het volledige programma en alle presentatoren zijn te vinden op https://icml.eu/