Spring naar hoofd-inhoud

Hoorn toegevoegd aan HisGIS

Het informatiesysteem voor historische geodata HisGIS is uitgebreid met het Noord-Hollandse Hoorn, samen met andere delen van West-Friesland. Gegevens uit het oudste kadaster van 1832 voor de toenamlige kadastrale gemeenten Hoorn, Wognum, Blokker, Zwaag en Berkhout kunnen nu op het internet worden geraadpleegd. 

HisGIS Hoorn is tot stand gekomen met de steun van het Westfries Archief en de Archeologische Dienst van de gemeente Hoorn. Voor de afbakening van de kaart- en gegevenslagen is uitgegaan van de tegenwoordige gemeentegrens. Alles bij elkaar beslaat het verwerkte kadastermateriaal voor Hoorn en omgeving 43 kadasterkaarten met in totaal 12.1240 percelen, met evenzoveel records.

Bij de verwerking ervan is veel aandacht uitgegaan naar het georefereren met behulp van een scala aan precies referentiemateriaal. Het streven was om voor de 1832-percelering een afwijkingstolerantie van hooguit 2 meter voor de binnenstad en 5 meter voor het buitengebied toe te staan.

Als rasterlaag zijn verschillende kaarten te vinden in HisGIS Hoorn. De oudste is de 16de-eeuwse kaart van Hoorn en omgeving door Jacob van Deventer. 

Ga naar: