Spring naar hoofd-inhoud

Kwalificatie Frysk Diktee van start

Hoallefoalje, grodzemodzje, ledtelefyzje en nútsjesmoar. Op dinsdag 4 april wordt het Grut Frysk Diktee (Groot Fries Dictee) weer gehouden en daarbij komen weer prachtige Friese woorden voorbij. Kwalificeren kan dit jaar voor het eerst online via een website. Namelijk tussen 8 en 19 maart via www.fryskdiktee.nl. Omrop Fryslân zendt het dictee op woensdag 5 april uit.

Naast de kandidaten die zich via het kwalificatiedictee kwalificeren, doen de vijf beste eindexamenkanditaten havo/vwo Fries ook mee aan het dictee. Ook parasportvrouw Alyda Norbruis zalmeedoen aan het Grut Frysk Diktee. "Het vak Fries was voor mij echt een worsteling op de middelbare school. Maar ik wil uitdragen dat ik altijd alle uitdagingen aanga, dus ik doe graag mee aan het Grut Frysk Diktee.”

Skûtsjeschipper Sytze Brouwer uit Heerenveen en zijn tweelingbroer Harmen zijn er ook bij: "Ik vind het Fries een geweldige taal, dus ik ben van de partij”, zegt Harmen. Andere bekende Friezen die meedoen zijn: Troubadour Frerik de Swetser, schrijfster Hilda Talsma, Tryater-acteurs Brecht Wassenaar en Romke Gabe Draaijer, presentator Willem de Vries alias Willem Waldpyk, zangeres Marit Talens en Omrop Fryslân-presentatrice Afke Boven. Het dictee is dit jaar geschreven door actrice, zangeres en schrijfster Tet Rozendal.

 

Organisatie
De organisatie van het dictee is in handen van de Afûk, het Centrum Meertaligheid (Cedin), de Fryske Akademy, Provincie Fryslân en Omrop Fryslân.