Spring naar hoofd-inhoud

Mercator-dossier over Siberische talen

De nieuwste publicatie in de serie Regional Dossiers van het Mercator Research Centre presenteert drie talen van de autochtone bevolking in West-Siberië. Deze talen – het Nenets, Khanty en Selkup – worden gesproken in het autonome district Yamalo-Nenets, aan de oostelijke kant van het Oeralgebergte.

Het Mercator-dossier is geschreven door Roza Ivanovna Laptander, deskundige van het Nenets en onderzoekers aan het Arctic Centre van de Universiteit van Lapland en gastonderzoeker aan het Arctic Centre van de Rijksuniversiteit Groningen. De publicatie geeft een overzicht van de geschiedenis en demografie van de drie talen beschrijft gedetailleerd de hedendaagse situatie op het gebied van onderwijs en wetgeving.

Vergelijkend onderzoek
De serie Regional Dossiers van Mercator geeft een feitelijk overzicht van de status van minderheidstalen in het onderwijs in verschillende Europese regio's. Omdat de publicaties zijn opgebouwd volgens een vaste structuur, zijn ze ook bruikbaar voor vergelijkend onderzoek. Het dossier over het Nenets, Khanty en Selkup is het eerste dat een taal buiten Europa onder de loep neemt.

Download (pdf-document):

Het afgelopen jaar zijn verder nog zeven dossiers verschenen:

Wie graag een papieren versie van een dossier wil ontvangen, kan een bericht sturen naar Rixt van Dongera (e-mail) of Richt Sterk (e-mail).