Spring naar hoofd-inhoud

Première vijftalige film op Moedertaaldag

© Bund Deutscher Nordschleswiger binne

Op 21 februari is het de Internationale Moedertaaldag, een initiatief van de Verenigde Naties. In het kader daarvan organiseren het Europees Bureau voor Kleine Talen (EBLT) en het Mercator Europees Kenniscentrum samen met Slieker Film de Nederlandse première van de meertalige film Der Krug an der Wiedau / AE kro ve ae Virilingu/ E krouf bai e Wiidou / De Krooch de Wiedau / Kroved Vidåen.

In de humoristische krimy wordt op het hek tussen Denemarken en Duitsland een lijk gevonden, het hoofd in het ene land en de voeten in het andere. Vanwege het dodelijk grensgeval moeten zowel een Duitse en een Deense rechercheur op pad om de zaak op te lossen. Of de stamgasten van de lokale kroeg hen daarbij zullen helpen is maar de vraag.

De film is erg bijzonder, want in die kroeg klinkt er veel meer dan alleen maar bierglazen. Daar worden namelijk op natuurlijke en gelijkwaardige wijze de vijf talen gesproken van de streek in Sleeswijk. Het gaat om het Noord-Fries, Suderjisch (Zuid-Jutlands), Platduits, Deens en Duits. Deze meertalige situatie is door de jaren heen ontstaan en iedereen is gewend om de eigen taal te spreken en de andere talen in ieder geval te verstaan.

De film is geregisseerd door de Noord-fries Gary Funck. Het is een coproductie van het Nordfriisk Teooter in Husum en de Bund Deutsche Nordschleswiger van de Duitstalige minderheid in Denemarken. Op 21 februari wordt de film nog meertaliger, aangezien de film in het Fries wordt ondertiteld, met dank aan Geertrui Visser.

Het is alweer de achtste keer dat het EBLT en Mercator in samenwerking met Slieker Film films en documentaires over en met taalminderheden presenteren met de Moedertaaldag.

Het EBLT is een koepelorgaan die zich inzet voor de promotie en bescherming minderheidstalen in Nederland. Bij het EBLT zitten meer dan twintig organisaties die zich inzetten voor de positie van het Fries, het Nedersaksisch, het Bildts en het Papiamentu.

De film is alleen te zien op Internationale Moedertaaldag, maandag 21 februari bij Slieker Film in Leeuwarden. Er zijn twee voorstellingen met de feestelijke première om 14:30 uur en een tweede vertoning om 20:00 uur.