Spring naar hoofd-inhoud

VirtuLApp wint meerdere prijzen

VirtuLApp

In november heeft VirtuLApp (Virtual Language App) in Leeuwarden de projectresultaten gepresenteerd omdat het project na ruim drie jaar wordt afgesloten. Het project biedt informatie, voorbeelden uit de praktijk en leermiddelen aan die leerkrachten kunnen gebruiken op de basisschool. In heel Europa hebben leerkrachten namelijk te maken met een grote taaldiversiteit in de klas. Veel leerkrachten willen graag meer doen met al die talen, maar weten niet precies hoe om te gaan met minderheidstalen en migrantentalen. VirtulApp voorziet in hun vraag naar meer kennis en middelen daarvoor.

Kennis, voorbeelden en leermiddelen

In het digitale handboek staat veel informatie over meertalig lesgeven. Zo zijn in de loop van het project vragen van leerkrachten verzameld en in filmpjes beantwoorden verschillende experts die ‘frequently asked questions’. Verder tonen leerkrachten, ouders en schoolhoofden in de didactische video’s voorbeelden uit de praktijk van scholen met een meertalige aanpak.

Er zijn ook leermiddelen beschikbaar gemaakt om te gebruiken. Zo is er een laagdrempelige quiz voor leerkrachten over taaldiversiteit en meertaligheid. Bovendien is de meertalige game BabelAR gemaakt met het doel om kinderen de waarde van hun taal / talen te tonen en hun taalkennis te activeren. De game is voor kinderen tussen de 7-12 jaar oud en kan worden gespeeld in veertien talen, ook in het Fries en Nederlands. Kinderen gaan op avontuur met het monstertje Babel, die het geheugen kwijt is en alle talen door elkaar spreekt. In teams kunnen de kinderen Babel helpen met hun eigen taalkennis. Een leerkracht heeft zodoende met VirtuLApp de kennis en middelen om meertaligheid welkom te heten in de klas.

Nominaties en prijzen

Het is mooi dat veel leerkrachten en educatief personeel het project, de video 's, quiz en BabelAR hebben gevonden. Door corona zijn meerdere activiteiten online georganiseerd. Dat heeft als voordeel gehad dat er een groot publiek over heel Europa aanwezig was en dat de webinars terug te zien zijn. Bovendien is het prachtig dat VirtuLApp (en BabelAR) een paar keer genomineerd is en zelfs in de prijzen is gevallen. Zo was het onderzoek van stagiaires Engelina Smeins en Kirsten Wildenburg genomineerd voor de LC-Awards en was BabelAR genomineerd voor de Belgian Game Awards 2021. Voor de Henry van de Velde Awards 21 (Belgische prijs voor design) heeft BabelAR een prijs gewonnen in de categorie van digitale producten. Er kan tevens tot 23 december gestemd worden voor de publieksprijs. Als laatste heeft VirtuLapp de tweede prijs gewonnen van het Europees Talenlabel. Allemaal zijn een uitstekende onderscheiding van het project!

Tot slot

Alle resultaten in het digitale handboek met de didactische video’s en vaakgestelde vragen, de quiz en de game BabelAR zijn gratis verkrijgbaar op de projectwebsite. Die zal de komende jaren online beschikbaar blijven voor iedereen die meer wil doen met taaldiversiteit. Nieuwsgierig? U bent welkom op https://virtulapp.eu/

Aan het project, dat is gesteund door het Europese Erasmus+ programma, werken vier partners uit België, Ierland en het Baskenland en Mercator Europees Kenniscentrum is coördinator.