Spring naar hoofd-inhoud

Artikel Voeten, Heeringa en Van de Velde in prestigieus tijdschrift JASA

Artikel Voeten, Heeringa en Van der Velde

In The Journal of the Acoustical Society of America (JASA), wereldwijd één van de meest prestigieuze tijdschriften over akoestiek en fonetiek, staat deze maand een artikel van de Fryske Akademyonderzoekers Cesko Voeten, Wilbert Heeringa, en Hans Van de Velde. 

In hun artikel 'Normalization of nonlinearly time-dynamic vowels' vergelijken Voeten, Heeringa en Van de Velde zestien verschillende methoden om klinkers te normaliseren, dat wil zeggen: om ervoor te zorgen dat fysieke verschillen tussen sprekers geen invloed hebben op de metingen. Het op deze manier loskoppelen van fysieke en taalkundige verschillen tussen sprekers is een belangrijke vereiste voor onderzoek naar taalvariatie. Uit de resultaten blijkt dat sommige methoden de voorkeur verdienen, en dat de beste keuze deels samenhangt met de precieze doelen van de onderzoeker. Met deze uitkomsten kunnen zij hun toekomstige analyses van variatie in het Fries optimaal vormgeven.

Sinds 1929 is The Journal of the Acoustical Society of America de belangrijkste bron van theoretische en experimentele onderzoeksresultaten op het brede interdisciplinaire gebied van geluid. Het open-access-artikel 'Normalization of nonlinearly time-dynamic vowels' van Cesko Voeten, Wilbert Heeringa, en Hans Van de Velde is gepubliceerd in het novembernummer (Volume 152, Issue 5) en is tevens beschikbaar als pdf.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de impulsbijdrage van de Provincie Fryslân.