Spring naar hoofd-inhoud

Dag van het Saterfries: publiekscongres in Ramsloh (DE)

Op zaterdag 24 juni organiseert de Fryske Akademy een congres over het Saterfries, de 'Tag der Saterfriesen/ Dai fon do Seelter'. Het vindt plaats in Roomelse (Duits: Ramsloh) in Saterland en is bedoeld voor een breed publiek. Het programma wisselt publiekslezingen af met activiteiten van de Seelter Buund, zoals een quiz, een sketch, volksdansen en zang van schoolkinderen. Vanuit Mercator, Fryske Akademy's kenniscentrum voor meertaligheid, zal Katharina Thomas een lezing geven, en Bouke Slofstra (Lingua Slofstra) en Eric Hoekstra (Fryske Akademy) staan eveneens op het programma. De dag, die gratis toegankelijk is, wordt afgesloten met een lezing in de Johanniterkapel. Het programma kunt u hier bekijken (pdf).

 

Over het Saterfries

Het Saterfries is het enige Fries dat nog over is van het Oost-Fries, dat destijds werd gesproken tussen de Lauwers en de Wezer. Het Saterfries wordt gesproken in Saterland, een streek die tussen Oldenburg en Papenburg te vinden is. Het Saterfries is een taal die zwaar bedreigd is. Er zijn nog een kleine 1000 - 1500 sprekers.

 

Saterfriese grammatica

Momenteel is de Fryske Akademy bezig met de productie van een Engelse grammatica van het Saterfries. Het project wordt deels betaald door het Niedersächsisches Ministerium für Wissenschaft und Kultur, de Bundesbeauftragte für Kultur und Medien en de gemeente Saterland (Saterland ). Het betreft hier een jaarsubsidie, die in 2021 en 2022 ook werd toegekend aan de Fryske Akademy, in samenwerking met Henk Wolf (Oldenburgische Landschaft). Het project wordt uitgevoerd door Bouke Slofstra van taalbureau Lingua Slofstra en Eric Hoekstra namens de Fryske Akademy. Eerder werkten ze aan de Duitstalige grammatica van het Saterfries, de Sprachlehre des Saterfriesischen 2022.

 

Aanmelden

Aanmelden voor het gratis publiekscongres op 24 juni 2023 in Ramsloh (DE) kan via mevrouw T. Kalsbeek, kalsbeek@saterland.de. Meer informatie kunt u (binnenkort) vinden op de website van het Seeltersk-Kontoor van de Oldenburgische Landschaft,