Spring naar hoofd-inhoud

'Der dy namma fan heten is - it komôf fan plaknammen'

Boek Pieter Duijff

Het eerste exemplaar van het boek 'Der dy namma fan heten is - it komôf fan plaknammen', geschreven door Pieter Duijff, lexicograaf bij de Fryske Akademy, is aangeboden aan de Commissaris van de Koning in Fryslân, drs. A.A.M. Brok. Leerlingen van de Talint Akademy Fries van OVO Fryslân-Noord gaven hem het eerste exemplaar.

 

“Een hoeveelheid aan plaatsnamen”

In Friesland zijn vele dorpen, en er zijn ook nog elf steden. Achter de naam van elk van die nederzettingen zit een verhaal. Waarom hebben de mensen hun woonplaats genoemd zoals het heet? Met kennis van het Fries en andere talen door de eeuwen heen, kan van veel van die namen wel aardig wat over de herkomst gezegd worden. In dit boek worden in ruim vierhonderd korte hoofdstukjes de namen van alle officiële Friese nederzettingen beschreven.

Pieter Duijff, werkzaam bij de Fryske Akademy, is de auteur van het boek en tevens docent Fries aan de Talint Akademy van OVO Fryslân-Noord. Hij heeft jarenlang les gegeven bij onder meer de lerarenopleiding Fries en Nederlands van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en Groningen, de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en de Afûk in Leeuwarden. Hij vond het belangrijk dat dit boek er moest komen: “Mensen willen graag weten waar de naam van hun woonplaats vandaan komt.”

 

De Talint Akademy

De scholen van OSG Piter Jelles en RSG Simon Vestdijk (onderdeel van OVO Fryslân-Noord) hebben de Talint Akademy als onderdeel van het lesaanbod. Binnen de Talint Akademy bieden zij als scholen samen vakken aan, zodat leerlingen toch kunnen kiezen, ook als een vak niet op één van de scholen wordt aangeboden. Naast Fries zijn onder andere ook Chinees, Wiskunde en Spaans vakken die worden aangeboden in de Talint Akademy.

 

'Der dy namma fan heten is'

Het boek van Pieter Duijff is te koop bij uitgeverij Bornmeer.