Spring naar hoofd-inhoud

Europese Dag van de Talen in Leeuwarden met discussie over 'Taal & Rjocht'

Op dinsdagmiddag 26 september vieren het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) en het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren (onderdeel van de Fryske Akademy) de Europese Dag van de Talen, met het thema 'Taal & Rjocht/ Taal & Recht'. Dat wordt gedaan met een kringgesprek, poëzie en muziek.

 

Taal & Rjocht

“Fries wil geen Nederlands praten in rechtbank.” Zo kopte het Dagblad van het Noorden op 18 augustus het krantenartikel over de rechter die de Friese eed van Jan Benedictus niet accepteerde. Maar, zo zegt Benedictus: “Dat rjocht haw ik.” Taaldiversiteit en de rechtbank, hoe zit dat eigenlijk?

In een rondetafelgesprek zal daarover gesproken worden met:

  • Attje Meekma, Statenlid in Fryslân (CDA) en voorzitter van het Statencomité Fries;
  • Jan Benedictus, oud-wethouder van Skarsterlân en in het nieuws vanwege de Friese eed in de rechtbank;
  • Fieke Gosselaar, strafrechtjurist bij de rechtbank Noord-Nederland en streektaalconsulent bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur.

 

Poëzie

Naast het rondetafelgesprek is er poëzie van Groninger dichteres Fieke Gosselaar en van de Drentse dichteres Ria Westerhuis. Fieke Gosselaar is niet alleen strafrechtjurist en streektaalconsulent, maar zij schrijft ook, zowel in het Gronings als in het Nederlands. Ria Westerhuis schrijft in de streektaal van de Reest – de laaglandbeek en grens tussen Overijssel en Drenthe – en in het Nederlands.

 

Europese Dag van de Talen

De Europese Dag van de Talen is een initiatief van de Raad van Europa en wordt sinds 2001 elk jaar gevierd. In Europa zijn er meer dan 200 talen. Bij de Raad van Europa zijn 81 regionale of minderheidstalen erkend van in totaal 206 taalgemeenschappen. Dat zijn talen zoals het Fries, het Sorbisch, of het Duits dat van Armenië tot Denemarken in meerdere landen erkend is.

 

Plaats & tijd

Het evenement is openbaar en gratis toegankelijk en zal plaatsvinden op dinsdag 26 september in Café De Gouden Leeuw in Tresoar, aan de Boterhoek 1, Leeuwarden. Inloop is om 15:30 uur. Het programma begint om 16.00 uur en eindigt met een hapje en een drankje om 17:30 uur.