Spring naar hoofd-inhoud

Fairtradecertificaat voor Fryske Akademy

De vertegenwoordigers van de twaalf Fairtrade gecertificeerde organisaties. (foto: Gemeente Leeuwarden)

De Fryske Akademy kon begin november een Fairtradecertificaat in ontvangst nemen op het Leeuwarder Stadhuis. Wethouder Evert Stellingwerf (GroenLinks Leeuwarden) reikte de certificaten naast de Fryske Akademy uit aan nog elf organisaties.

Het certificaat wordt uitgereikt aan organisaties die bijdragen aan een of meer van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel Globals Goals genoemd. Het gaat om doelen die helpen om armoede en ongelijkheid te verminderen en klimaatveranderingen teweeg te brengen.
Zo wordt er bij de Fryske Akademy onder meer Fairtrade koffie, thee en chocolademelk gedronken. Bovendien wordt er gepoogd minder afval achter te laten door hergebruik van koffiebekers. Daarnaast wordt de schoonmaak gedaan met milieuvriendelijker middelen dan wat vaak gebruikelijk is.

Joop Petter, MT-lid: “Eerlijke handele staat voor eerlijke prijzen voor producten en zorg voor de wereld om ons heen. Zonder deze hele kleine stapjes is een duurzamer wereld niet mogelijk. Het is met name een kwestie van bewustwording van ons consumptiegedragd. De Akademy wil hier graag haar bijdrage aan leveren, hoe klein die dan ook maar mag zijn in het grote geheel. Dit is ook belangrijk voor de wereld en toekomstige generaties”.

Samenwerken
Het viel de gemeente op hoeveel van de gecertificeerde organisaties al samenwerken met elkaar. Dat helpt mee om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren. De andere organisaties die gecertificeerd werden bij de bijeenkomst op het Stadhuis zijn: het Fries Sociaal Planbureau, Stadshout Leeuwarden, The Bakery Leeuwarden, Omrin Estafette, Pottle, O3 Leeuwarden, Blooming Bakery, Salon Postma, Grou2030, Stichting Sociaal voor Elkaar en L.A.P. Atelier van Fier.