Spring naar hoofd-inhoud

Game van Mercator/ Fryske Akademy wint Belgische designprijs

De meertalige augmented reality game ‘BabelAR’, ontworpen door een collectief van kennisinstituten uit Friesland, België, Baskenland en Ierland, heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie Digital Product van de prestigieuze Belgische designprijs Henry van de Velde Awards. Het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren, onderdeel van de Fryske Akademy in Leeuwarden, was de coördinator van VirtuLApp, het projectcollectief dat de game ‘BabelAR’ heeft bedacht en ontwikkeld. NHL Stenden Hogeschool was tevens nauw betrokken bij het project als associate partner.

De Henry van de Velde Awards zijn de meest prestigieuze designprijzen in België. De Awards, vernoemd naar de invloedrijke ontwerper, vormgever en architect Henry van de Velde, tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, diensten en systemen die een positieve impact hebben op de maatschappij, het milieu en de economie.

De uitreiking was dinsdag 8 februari in het Paleis voor de Schone Kunsten/ Bozar in Brussel. De Vlaamse game-ontwikkelaar van het VirtuLApp-project heeft de prijs in ontvangst genomen. De organisatie was in handen van Flanders District of Creativity (Flanders DC) en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

De prijs bestaat uit een trofee en de eer om het winnaars-logo van de de Henry van de Velde Awards te gebruiken in alle communicatieuitingen. Tot 10 april 2022 is BabelAR bovendien te zien op een speciale design-expositie yn it Paleis voor de Schone Kunsten/ Bozar in Brussel.

BabelAR

De game ‘BabelAR’ is gemaakt voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. In deze augmented reality (AR) game kunnen leerlingen met elkaar samenwerken. Het doel van BabelAR is om de waarde van (thuis)talen te laten zien en om taalkennis te activeren. De game is gemaakt in 14 talen, waaronder het Friese en Nederlands, en is gratis te downloaden op iOS en Android.

Het idee voor deze game kwam van Joana Duarte, professor Multilingualism op de NHL Stenden Hogeschool. De game is ontwikkeld binnen VirtuLApp, een driejarig project in het door de Europese Unie gefinancierde onderwijsprogramma ErasmusPlus. De projectcoördinatie was in handen van het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren in Leeuwarden. De projectpartners zijn AtiT (Audiovisual Technologies, Informatics and Telecommunications) uit België, Luca School of Arts uit België, Trinity College Dublin uit Ierlân en de Universiteit van Baskenland/ Euskal Herriko Unibertsitatea uit Spanje.

Meer informatie:
Projectwebsite: https://virtulapp.eu/
Mercator Europees Kenniscentrum: https://www.mercator-research.eu/