Spring naar hoofd-inhoud

Graet Hylper Wordebook genomineerd voor dr. Joast Halbertsmaprijs

De genomineerden van de dr. Joast Halbertsmaprijs zijn bekend. Een onafhankelijke jury selecteerde uit meer dan 200 werken, vijf kanshebbers voor deze provinciale prijs. Gosse Blom en Siebren Dyk zijn genomineerd voor het Graet Hylper Wordebook.
 

Graet Hylper Wordebook

Vrijdag 29 maart 2019 was de presentatie van het Graet Hylper Wordebook. De auteurs zijn wijlen Gosse Blom en Siebren Dyk, met ondersteuning van Wiebe Zoethout.

Het Hindeloopers is een dialect van het Fries, maar heeft een eigen ontwikkeling doorgemaakt, zodat het tegenwoordig behoorlijk van het gewone Fries afwijkt. In die zin is het vergelijkbaar met de Friese dialecten van Terschelling en Schiermonnikoog. Het Hindeloopers valt op door zijn conservatisme: verscheidene eigenschappen van het Oudfries zijn er nog in terug te vinden.

Alhoewel er al een Hindelooper woordenboek(je) bestond (Gosse Blom: Hylper Wurdboek, 1981), is in 2006 op de Fryske Akademy toch besloten om een nieuwe versie te maken, om op die manier de Hindelooper taal nog een zo goed mogelijk te beschrijven. Het Graet Hylper Wordebook telt meer dan 1000 pagina’s, een record voor een Fries dialectwoordenboek.
 

Dr. Joast Halbertsmaprijs

De dr. Joast Halbertsmaprijs is een provinciale prijs voor geschiedenis, taal, literatuurwetenschap en sociale wetenschap. De prijs is in 1947 ingesteld en wordt één keer per vier jaar uitgereikt. Op 9 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. De officiële uitreiking gepland op 31 maart in de Sint Pieterkerk van Grou, de geboorteplaats van dr. Joast Halbertsma. Meer informatie over de dr. Joast Halbertsprijs is hier te vinden.