Spring naar hoofd-inhoud

Interview Alex Kerkhof: 'Het Oudfries heeft iedereen nog steeds iets te vertellen'

Deze zomer gaat het Friesch Dagblad in geprek met jonge wetenschappers in Fryslân die met hun onderzoek een bijdrage willen leveren aan een betere wereld. Onze collega Alex Kerkhof, historisch taalkundige bij de Fryske Akademy, werd ook uitgenodigd voor een interview. Het resultaat is een twee-pagina groot artikel in de zaterdagkrant van 30 juli 2022. 

In het interview vertelt Kerkhof over wat in zijn ogen een van de belangrijkste gebeurtenissen is in de geschiedenis van ons taalgebied: de taalwissel van Oudfries naar Oudnederlands. Het Oudfries werd in de vroege en volle middeleeuwen in een groot gedeelte van Nederland gesproken, tot aan Vlaanderen toe. "Het inzicht dat het Oudnederlands in Holland de taal van de nieuwkomers was, meegenomen werd en daar langzaam het Oudfries verving, is ook waardevol om een ander perspectief te krijgenop de huidige situatie van meerta-ligheid en integratie in Hollandsesteden." 

In het artikel vertelt hij ook over hoe hij de meertalige geschiedenis van Nederland graag naar een zo breed mogelijk publiek wil brengen. "Het is mijn overtuiging dat je elk onderzoek in principe kunt terugbrengen tot een kern die ook over te brengen is aan een breed publiek." 

Lees het volledige artikel op https://frieschdagblad.nl/regio/Het-Oudfries-heeft-iedereen-nog-steeds-iets-te-vertellen-27817385.html  (na de betaalmuur).