Spring naar hoofd-inhoud

'Kunnen Friese schrijfsters zich thuis voelen in de Friese literatuur?'

Janneke Spoelstra, lexicograaf bij de Fryske Akademy, hield op 11 juli in Edinburgh, Schotland, een lezing met de titel ‘Can female writers in Frisian feel at home in Frisian literature? And do they?’, op het congres van the Association of Low Countries Studies, dat als thema had: ‘Homing in’. De lezing en het Engelstalig artikel daarachter zijn voorbereidingen op de interviews die Janneke Spoelstra zal houden met Friese dichteressen in het kader van de interviewbundel waarmee ze in maart 2022 is begonnen. Het artikel is inmiddels in Friese vertaling gepubliceerd in Ensafh, no. 4.

De interviewbundel is bedoeld als update van Jelma Knol haar boek ‘út syn aerd wei froulik, de Fryske dichteressen en it misferstân’ (1993) en verschijnt in de Literêre Rigen van de Fryske Akademy. Janneke Spoelstra keek naar verschillende percentages van ‘homing in’ van vrouwen in de Friese literatuur. Sommige percentages als update van Jelma Knols cijfers van 1993, bijvoorbeeld hoeveel vrouwen bijdroegen aan de Friese literaire tijdschriften Hjir (toen) en Ensafh (nu), en enkele nieuwe percentages, zoals het deelnemen van vrouwen aan Dichterscollectief Rixt. Ze bekeek ook hoe de Friese cijfers zich verhielden tot gegevens over de participatie van vrouwen in de Nederlandstalige poëzie en de poëzie in Ierland.

Het project loopt tot maart 2024. De Afûk zal de interviewbundel uitgeven.

Op de Conference on Frisian Humanities praat Janneke Spoelstra er verder over, op woensdag 14 september, tijdens de lezing ‘Wêr bliuwe de froulju?’.