Spring naar hoofd-inhoud

Recordaantal deelnemers kwalificatiedictee

Dicteeschrijver Habtamu de Hoop en priiswinnaar Lútsen Bakker bij de editie van 2022. (foto: Peter de Jong)

Er hebben dit jaar 372 mensen meegedaan aan de kwalificatie voor It Grut Frysk Diktee, dit zijn er 115 meer als vorig jaar. De 20 besten daarvan mogen meedoen aan de grote finale op 23 mei in de Steateseal in het Provinsjehûs in Leeuwarden. Op woensdag 24 mei om 19.30 uur zendt Omrop Fryslân het dictee uit op televisie.

Dat er dit jaar zoveel mensen aan de kwalificatie mee hebben gedaan is echt fantastisch, zegt juryvoorzitter Hindrik Sijens van de Fryske Akademy: “Het Fries leeft echt bij jong en oud, dat zie je ook aan de 20 deelnemers die aan de finale meedoen; zes van de twintig finalisten zijn jonger dan dertig. Daar zijn wij heel blij mee.”

De dicteetekst is dit jaar geschreven door zangeres Iris Kroes en gaat over een bepaalde fase in het leven.

Teams
Naast de 20 deelnemers die zich gekwalificeerd hebben, doen er ook vijf teams mee die de strijd met elkaar aangaan. Er is een team van Friese artiesten met onder andere Johannes Rypma, Pieter Sahieter en Nynke Heeg. Een ander team wordt gevormd door journalisten van het Friesch Dagblad (Erik Betten en Ellen Stickelbroek), Omrop Fryslân (Diana de Groot en Timo Jepkema) en de Leeuwarder Courant (Pier Abe Santema en Melle Veltman). Verder zijn er nog teams met dominees, Pabo-studenten en groep jongeren van de keet Beunhok.bv uit Twijzelerheide.

De winnaar van It Grut Frysk Diktee gaat naar huis met ‘het gouden dakje’. Voor het winnende team is er een aparte prijs.

De opwaarmer
Om iedereen alvast op te warmen voor het dictee, zendt Omrop Fryslân op dinsdagavond 23 mei om 19.30 uur een extra programma uit: It Grut Frysk Diktee – De opwaarmer. Aan tafel bij Miranda Werkman zitten dicteeschrijfster Iris Kroes, Hindrik Sijens van de Fryske Akademy en gedeputeerde Sietske Poepjes. Onderwerp van het gesprek is het Fries. Wat betekent het Fries voor hun persoonlijk en hoe gaat het op dit moment met het Fries?

Doe ook mee!
Mensen die naar het programma kijken, kunnen thuis ook meeschrijven. De dicteetekst wordt in de uitzending nagelopen en besproken en is na afloop te vinden op www.fryskdiktee.nl.

It Grut Frysk Diktee wordt georganiseerd door de Afûk, het Centrum Meertaligheid van Cedin, de Fryske Akademy, de Provincie Fryslân en Omrop Fryslân. Meer informatie over It Grut Frysk Diktee is te vinden op www.fryskdiktee.nl.

It Grut Frysk Diktee is op woensdag 24 mei om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân. De presentatie is in handen van Miranda Werkman.