Spring naar hoofd-inhoud

Viering Europese Dag van de Talen met aandacht voor taaldiversiteit op school

Op maandagmiddag 26 september vieren het Europeesk Buro foar Lytse Talen en het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid de Europese Dag van de Talen met speciale aandacht voor een meertalige leeromgeving. Dichter van Fryslân Sigrid Kingma en troubadour Jan Henk de Groot zullen hun talen laten klinken met poëzie en muziek.

 

Meertalige leeromgeving

Sprekers Hilda Heyde van de RUTU-foundation en Janke Singelsma van NHL Stenden Hogeschool zullen spreken over de inclusie van talige diversiteit op de (basis)school. Heyde zal het project 'Language Friendly Schools' van de RUTU-foundation toelichten en Singelsma zal het onlangs verschenen boek 'Talenbewust lesgeven: Aan de slag met talige diversiteit in het basisonderwijs' presenteren.

 

Dichter fan Fryslân en Groninger muziek

De talige diversiteit is 's middags ook terug te horen in poëzie en muziek. Sigrid Kingma, de Dichter fan Fryslân, heeft speciaal voor de Europese Dag van de Talen een gedicht geschreven, die zij natuurlijk zal voordragen. Groninger troubadour Jan Henk de Groot zal de muziek verzorgen.

 

Europese Dag van de Talen

Europese Dag van de Talen, een initiatief van de Raad van Europa, wordt sinds 2001 elk jaar gevierd en staat in het teken van meertaligheid en taalleren. Er zijn meer dan 200 Europese talen en daarvan zijn - naast de officiële talen  - ongeveer 79 talen erkend van in totaal 204 minderheidsgroepen, zoals het Fries, het Sorbisch, of het Duits dat van Armenië tot Denemarken in meerdere landen is erkend.

 

EBLT en Mercator Europees Kenniscentrum

De middag wordt georganiseerd door het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) en het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren (onderdeel van de Fryske Akademy). Het EBLT is een koepelorgaan dat zich inzet voor de promotie en bescherming van minderheidstalen in Nederland. Bij het EBLT zijn meer dan twintig organisaties aangesloten die zich inzetten voor de positie van het Fries, Nedersaksisch, het Bildts of het Papiamentu. Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren onderzoekt meertalig onderwijs en taalleren in Europa.

 

Welkom

Het evenement is openbaar en gratis toegankelijk. De inloop is om 15:00 uur en om 15:30 uur start het programma. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

 

Locatie en aanmelding:

Gysbert Japicxseal, Tresoar.
Boterhoek 1, Leeuwarden.
Aanmelden via dit formulier: https://forms.gle/3dhgZhgTDd1wnw867