Spring naar hoofd-inhoud

Weekend van de Wetenschap in Leeuwarden: colleges voor de hele familie

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober vindt in heel Nederland het Weekend van de Wetenschap plaats. Het Weekend van de Wetenschap biedt iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht in de wereld van wetenschap en technologie. Bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria. 

 

Familiecollege Fryske Akademy

De Fryske Akademy is dit jaar één van de wetenschapspartners in Friesland. Dr. Simon Halink, onderzoeker moderne cultuurgeschiedenis bij de Fryske Akademy, verzorgt op 1 oktober een heus familiecollege met als titel: 'Van wie is het verleden?' Dit college vindt plaats in het Beursgebouw van de RuG/ Campus Fryslân in het centrum van Leeuwarden. Naast het college van Halink zijn er de hele dag (10.30 -15.00 uur) lezingen en workshops te volgen voor de hele familie: over spraaktechnologie, kunstmatige intelligentie, ethiek en onenigheid, aerodynamica, polymeren, kleuren en meer. 

De dag begint met een familiecollege door Klaas van Kruistum, die je zou kunnen kennen als presentator van het kinderprogramma ZappLive of Klaas Kan Alles. Klaas gaat in de zaal experimenten uitvoeren... komt dat wel goed? 

 

1 oktober 13:45 uur
Simon Halink (Fryske Akademy) - 'Van wie is het verleden?'

Waarom is het zo belangrijk om heel kritisch naar het verleden te kijken? En nog belangrijker: hoe herinneren we het verleden en hoe geeft elke generatie daar een eigen draai aan? Welke rol speelt ons collectieve geheugen in het beeld dat wij van onszelf hebben? En hoe wordt ons beeld van het verleden bepaald door onze eigentijdse vooroordelen? In dit college bekijken we de verschillende manieren waarop het verleden gebruikt en misbruikt kan worden in openbare debatten in binnen- en buitenland. Samen geven we antwoord op de vraag: welke rol speelt de wetenschapper in dit alles?!

 

Voor iedereen vanaf 8 jaar

Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Misschien iets minder geschikt voor de allerkleinsten, maar vanaf ongeveer 8 jaar kun je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft.

 

Alle informatie en programma:

Weekend van de Wetenschap bij RuG/ Campus Fryslânhttps://www.rug.nl/cf/events/upcoming-events/weekend-van-de-wetenschap 

Weekend van de Wetenschap Nederland: https://www.weekendvandewetenschap.nl/