Spring naar hoofd-inhoud

Letterkundig Netwerk

Het Letterkundig Netwerk (bestaande uit het eerdere Literair-Historisch Werkverband) houdt zich bezig met het bestuderen van de literatuur en literatuurgeschiedenis van Fryslân in de breedste zin.

 

Oprichtingsjaar

1951 (als Literêr-Histoarysk Wurkferbân)

 

Bestuur en contact

Voorzitter: Eric Hoekstra (e-mail)
Secretaris: André Looijenga (e-mail)

 

Wat doen wij allemaal?

Dit werkverband, indertijd opgericht door Ype Poortinga en G.A.G. Meerburg, verricht activiteiten zoals:

  • het verzorgen van Friese tekstuitgaven (bijv. J.C.P. Salverda, H.G. van der Veen en R.B. Windsma);
  • het samenstellen van bio- en bibliografieën van Friese schrijvers;
  • studie naar het Oera-Linda-Boek;
  • het ondersteunen van studenten;
  • een cartotheek samenstellen van bibliografieën van 19de-eeuwse publicaties; 
  • het organiseren van lezingen; op 7 oktober 2016 is de eerste Dag van de Friese Letterkunde georganiseerd. Op 23-25 april werd een driedaagse editie van dit letterkundig congres georganiseerd, als onderdeel van de 1st Conference on Frisian Humanities

Zie ook ons jaarverslagen 2016, 2018 en 2019 (pdf).

 

 

Redactie Literêre Rigen 

De Redactie Literêre Rigen verzorgt uitgaven in de volgende literaire reeksen van de Fryske Akademy:

  • Magnus Rige, voor Midfriese teksten
  • Iduna Rige, voor negentiende-eeuwse teksten
  • Holder Rige, voor twintigste-eeuwse teksten
  • Minsken en Boeken, reeks bio- en bibliografische geschriften

De redactie bestaat uit:

Voorzitter: Piter Boersma (e-mail)
Secretaris: Janneke Spoelstra (e-mail)
Ernst Bruinsma (Afûk)
André Looijenga (Fryske Akademy/Universiteit van Amsterdam)
Meindert Reitsma (Tresoar)

  

Recente letterkundige activiteiten

  • De verhalencyclus De Winskhoed fan Fortunatus/ De wenshoed van Fortunatus van Waling Dijkstra (1821-1914) is in 2023 voor het eerst in boekvorm uitgebracht. Abe de Vries, gastonderzoeker bij de Fryske Akademy, bracht de verhalen in een ietwat gemoderniseerde Friese spelling bij elkaar en verzorgde ook de vertaling naar het Nederlands en een inleiding op het werk. Het boek is het dertiende boek in de literaire Iduna Reeks van de Fryske Akademy (Akademy-nummer 1140) en is uitgegeven door uitgeverij DeRyp.

  • Op Rôze Sneon, 16 oktober 2021, is gepresenteerd, bij Tresoar, de tweetalige bloemlezing ‘Do draachst de leafde oan’/Jij draagt de liefde aan, Literatuer fan Fryslân troch in rôze bril/Literatuur van Friesland door een roze bril. Het boek is op initiatief van Tresoar tot stand gekomen en geeft een overzicht van lhbty+-literatuer yn Fryslân. De Afûk is de uitgever. Het boek is opgenomen in de Literêre Rigen van de Fryske Akademy, Rige Minsken en Boeken, nû. 28.

  • Op vrijdag 10 september, op de Academiedag in het WTC in Leeuwarden, werd de bloemlezing uit het werk van Jouwert Jouwertsma (1857-1889) gepresenteerd: Lang haw 'k net nei skoalle west. De collectie proza ​​en poëzie is bezorgd en ingeleid door Rients Aise Faber.

    Het boek is verschenen in de serie Iduna, een serie negentiende-eeuwse teksten van de Fryske Akademy. Het eerste exemplaar is overhandigd aan CEO Dr. Nelleke IJssennagger-van der Pluijm.

  • In de Iduna-serie, serie van negentiende-eeuwse teksten van de Fryske Akademy, kwam een bloemlezing uit van 'De ferhalen fan Waling Dykstra, Folksskriuwer' (2020). Proza, bezorgd en ingeleid door Abe de Vries. Kijk hier voor een verslag van de aanbieding.

  • In de reeks Minsken en Boeken verscheen een bloemlezing van de gedichten van Waling Dykstra, Duvelskeunster (2019), samengesteld door Abe de Vries. In 2015 kwam in dezelfde reeks een bloemlezing uit van de Friese en Hollandse versen van Johannes Bernard Schepers, Zonder liefde leefde nooit een lied, samengesteld door Tsjerk Veenstra.  
  • Midfrysk Goud, een bloemlezing waarin gepoogd wordt het perspectief op Friese literatuur in de 17de eeuw bij te sturen, verscheen in 2015 bij uitgeverij Elikser. De uitgave verscheen in 2015 en werd door dr. Eric Hoekstra en prof. Reinier Salverda gepresenteerd op Akademydei van dat jaar.