Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsberichten

maa

15

De Posthumus Conferentie 2024 wordt op 23 en 24 mei in Leeuwarden gehouden. Deze keer wordt de conferentie mee georganiseerd door de Fryske Akademy.

Lees meer

maa

05

Weer- & klimaatdeskundige Gerrit Hiemstra schrijft de tekst voor het Grut Frysk Diktee. Kwalificeren voor de finale kan van 5-31 maart.

 

Lees meer

maa

04

Het woordenboek van het dialect van Midsland op Terschelling wordt op donderdagmiddag 14 maart op het eiland gepresenteerd.

Lees meer

feb

20

De uitzending van Het verhaal van Nederland Oranje Nassau doet woensdag 21 februari Fryslân aan: het is te zien op NPO1, om 20.34 uur.

Lees meer

feb

12

Onze collega Fenna Bergsma is nu officieel gepromoveerd aan de Johann Wolfgang Goethe-Universität in Frankfurt am Main (Duitsland).

Lees meer

Bekijk meer nieuwsberichten.

 

Evenementen

apr

06

Georganiseerd door het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy, in samenwerking met NGV Afdeling Friesland, Stichting FAF, Historisch Centrum...

Lees meer

apr

13

Ledenbijeenkomst Werkgroep Maritieme Geschiedenis met lezingen, een stadwandeling, kort museumbezoek aan Houtstad IJlst en bezoek aan molen De Rat.

Lees meer

apr

15

In het kader van het Europese project WikiWomen reizen leerlingen uit Friesland en Ierland naar Baskenland om daar met jongeren te werken aan...

Lees meer

mei

16

Bijeenkomst van het Archeologisch Werkverband met een lezing van Anne ten Brink -‘Op zoek naar Neanderthalers, een passie!’. Nadere informatie volgt.

Lees meer

nov

18

In het kader van het Europese project Wikiwomen komen leerlingen uit Baskenland en Ierland naar Leeuwarden om met Friese jongeren te werken aan...

Lees meer

Bekijk meer evenementen

 

Zegel Fryske Akademy

Fryske Akademy

Wij zijn hét academische onderzoeksinstituut voor de Friese casus, geworteld in de Friese maatschappij en opererend in de internationale wetenschappelijke wereld.

Wij maken het Friestalig en historisch erfgoed toegankelijk voor wetenschap, onderwijs en maatschappij en ontwikkelen digitale instrumenten en collecties voor innoverend onderzoek.

 

Onderzoeksoutput


Publicaties

Op het onderzoeksportaal PURE van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vindt u een overzicht van alle onderzoeksoutput en -activiteiten en links naar open access-publicaties van de Fryske Akademy.

Meer lezen


Taaldatabank Frisian.eu

Een website met een grote verscheidenheid aan (oud)Friese taalbronnen, zoals data, tools en diensten. Datasets kunnen worden gedownload, Json services zijn vrij beschikbaar. De onderliggende data wordt voortdurend onderhouden.

Meer lezen


Taalportaal

Taalportaal is een Engelstalig digitaal naslagwerk waarin alle grammaticale kennis van het Nederlands, Fries en Afrikaans bij elkaar gebracht is door onderzoekers uit Fryslân, Nederland en Zuid-Afrika.

Meer lezen­


Meer over onze onderzoeksoutput

 

 

Projecten


Frysker: Hulp bij schrijven in het Fries

Frysker.nl is een site met hulpmiddelen voor iedereen die Fries wil schrijven, zoals een vertaler, spellingscheck en woordenboeken. De eerste 30.000 woorden van het nieuwe Nederlands-Fries woordenboek staan ook op Frysker.

Meer lezen


Mercator Europees Kenniscentrum

Het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren is onderdeel van de Fryske Akademy en onderzoekt meertalig onderwijs en taalverwerving in Europa.

Meer lezen


Historisch Geografisch Informatiesysteem

In het oudste kadaster (1832) zijn op HisGIS.nl 3 miljoen percelen precies in kaart gebracht. Daarop sluiten kaartlagen aan - van luchtfoto’s tot vroegmoderne landmetersopnamen - die met elkaar te combineren zijn.

Meer lezen


Meer over onze onderzoeksthema's

 

Leden en donateurs van de Fryske Akademy

Als wetenschappelijk instituut heeft de Fryske Akademy al sinds haar oprichting leden. Akademyleden zijn personen uit de hele wereld, die deze onderscheiding verdienen op grond van verdiensten op het terrein van de wetenschap, verdiensten voor de Friese cultuur, of een groot langdurig enthousiasme voor de wetenschap of de Friese cultuur in het algemeen. Lees meer over de Leden en benoemingen.

 

De Fryske Akademy heeft een grote achterban van donateurs, die het werk van de Fryske Akademy een warm hart toedragen. Allemaal mensen die belangstelling hebben voor de Friese taal, cultuur en wetenschap. De Fryske Akademy heeft een ANBI-status. Hierdoor kunt u als donateur giften van de inkomsten- en vennootschapsbelasting aftrekken. Lees meer over het donateurschap.