Fedde Schurerlezing 2024: De Friezen en hun verhalen
Op zaterdag 16 november wordt in Tresoar voor de vijftiende keer de Fedde Schurerlêzing gehouden, georganiseerd door de Ried fan de Fryske Beweging, in samenwerking met Tresoar, Fryske Akademy en de Leeuwarder Courant. Flip van Doorn en Sietske Poepjes spreken beiden over het thema De Friezen en hun verhalen: de eeuwige paradox. Piter Wilkens verzorgt het muzikaal intermezzo.
Het programma start om 14:30 uur (inloop vanaf 14:00 uur) en duurt tot 15:30 uur. Daarna bent u welkom bij de nazit tot 16:45 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk en kan via dit aanmeldformulier.
De Friezen en hun verhalen: de eeuwige paradox
In zijn leven en in zijn werk schuwde Fedde Schurer de paradox niet. Sterker nog: deze dichtende politicus, activistische pacifist en intellectueel van bescheiden komaf verenigde nogal wat uitersten in zich. Dat laatste heeft hij gemeen met Friesland, de provincie waar hij geboren werd en waarvoor hij op de barricaden ging. Dat maakt nieuwsgierig naar de manier waarop Fedde Schurer gekeken zou hebben naar de Friezen van vandaag en de opgaven waar zij voor staan.
Flip van Doorn (Zeist, 1967) is schrijver en journalist. Stof voor zijn verhalen vindt hij op het snijvlak van reizen, cultuur en geschiedenis. In zijn succesvolle boek De Friezen legt hij de verbinding tussen de hedendaagse provincie Fryslân, waar hij woont, de verhalen van zijn Friese pake en de geschiedenis van diens heitelân. Flip van Doorn stelt dat Fedde Schurer een man van uitersten was. Hij verenigde in zichzelf tegenstellingen. Hij was én én. Ons tijdsgewricht lijkt juist het tegenovergestelde van ons te verlangen. Standpunten en identiteiten zijn zwart-wit. Je bent volledig vóór of juist faliekant tegen. Zeker in debatten rondom conflicten in het Midden-Oosten, genderidentiteit of het milieu lijkt geen middenweg mogelijk. Hoe verhoudt dit opgelegde keurslijf van gedachten zich tot de Friese identiteit? Laat de Fries zich mee slepen in wispelturig snowflake gedrag of nemen de Friezen een andere afslag?
Sietske Poepjes (Harlingen, 1979), juriste en CDA-politicus, is sinds februari 2024 burgemeester van het Overijsselse Olst-Wijhe. Van 2011 tot en met 2023 was ze gedeputeerde in Fryslân, met onder meer infrastructuur, cultuur en Friese taal in haar portefeuille. Ze is auteur van het non-fictie boek Eigenheid - Het belang van regionale culturen.
Piter Wilkens (Leeuwarden, 1959) is een van de pioniers van de Friestalige muziek. Hij is schrijver en zanger van humoristisch en filosofisch getinte liedjes in zeer uiteenlopende stijlen. Piter deelde o.a. het podium met De Kast, Anneke Douma, Gé Reinders en het Noord Nederlands Orkest. Hij werkte ook mee aan theaterproducties zoals It geheim fan ‘e Kânselier van Tryater en theaterspektakel Salomon, het Kollumer Oproer.
Oer de Fedde Schurerlêzing
Fedde Schurer (1898-1968) was een Fries dichter en journalist. Daarnaast zat hij in de Tweede Kamer voor de PvdA. Jarenlang was Schurer hoofdredacteur van de Friese Koerier; zijn stilistisch briljante en scherpe artikelen waren bekend in en buiten Fryslân. Sinds 2010 organiseert de Ried fan de Fryske Beweging jaarlijks in samenwerking met Tresoar, Fryske Akademy en Leeuwarder Courant een groots opgezette lezing ter nagedachtenis aan Fedde Schurer.