Skip to main content Skip to page footer

Zelfportret, Wybrand de Geest, 1629. Olieverf op paneel. Fries Museum, Leeuwarden - Bruikleen van het Rijksmuseum, Amsterdam - Gerestaureerd met steun van de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting.

Samenwerking Genealogisch Werkverband en Fries Museum bij parenteel De Geest

Het bestuur van het Geneologisch Werkverband van de Fryske Akademy nodigt u graag uit
voor de presentatie van het Genealogisch Jaarboek 2024 op zaterdag 30 november 2024 in het gebouw van Tresoar in Leeuwarden. Lezingen zijn er van:

- Gosse van der Plaats en Mieke Breij over de parenteel van Simon Juckes de Geest, vader van His, Gelis en Wybrand de Geest;
- Jelle Miedema over Vomelius Wommels, heer Haye Hoytez en zijn erfgenamen;
- Douwe P. De Vries en Jelle de Jong over Van der Burch
- Fryske Rie foar Heraldyk over Wapenregistraties.

Samenwerking Fryske Akademy en Fries Museum

Bijzonder om uit te lichten is de presentatie over de parenteel van Simon Juckes de Geest, vader van His, Gelis en schilder Wybrand de Geest. Een parenteel is de stamboomvorm die uitgaat fan de oudst bekende ouders (een stamvader en/of -moeder). Op verzoek van drs. Marlies Stoter, conservator Oude Kunst bij het Fries Museum, ging het Genealogisch Werkverband aan de slag om een geactualiseerd genealogisch overzicht te maken van Wybrand de Geest (1592-1663/1665).

De auteurs van het overzicht, Gosse van der Plaats en Mieke Breij, hebben Wybrand de Geest geplaatst in zijn familienetwerk. Van der Plaats richtte zich op de familie in Leeuwarden, Breij op de tak van Wybrands oudere broer Gelis in Utrecht en op de rest van zijn netwerk in het midden van Nederland.

Dit familieoverzicht bestrijkt globaal de periode van 1550 tot 1750. Het onderzoek laat onder meer zien dat Wybrand de Geest nooit les heeft gehad van zijn vader, zoals tot nu toe werd verondersteld, en het toont het belang van zijn broer Gelis voor zijn loopbaan. Gelis huwt in 1604 in Utrecht in een gereformeerd-remonstrants milieu. Hij wordt in 1605 burger van die stad. Wybrand volgt in Utrecht zijn schildersopleiding en doet daar belangrijke contacten op. 

Deze parenteel is de eerste bijdrage in het nieuwe Genealogysk Jierboek 2024.

Tentoonstelling over Wybrand de Geest

Van begin september 2025 tot maart 2026 zal het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling organiseren over de Friese 17e-eeuwse schilder Wybrand de Geest, die bekend is om zijn portretten van de stadhouderlijke familie, adel en hoge officieren.

Dit nieuwe genealogisch overzicht van het Genealogisch Werkverband zal als basisdocument worden gebruikt voor het publieksboek met essays dat bij de tentoonstelling hoort, en dat geschreven zal worden door onderzoekers als prof. dr. Yme Kuiper en anderen.

Presintaasje Jierboek

De presentatie van het Genealogisch Jaarboek op zaterdag 30 november begint om 13:30 in de Gysbert Japicxseal van Tresoar. Inloop en boekverkoop beginnen om 13:00. 

Op deze middag kunt het Jaarboek aanschaffen voor €37,50,-. De toegang van de presentatie is gratis.

Meer informatie:

- Uitnodiging en programma (pdf)
- Bestelformulier Genealogisch Jaarboek 2024 (pdf)