Skip to main content Skip to page footer

Landbouwkundig Werkverband

Het Lânboukundich Wurkferbân (Landbouwkundig Werkverband) organiseert regelmatig bijeenkomsten, meestal in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden (Goutum), en excursies over agronomische zaken van toen en nu. Het doel van deze activiteiten is het delen van (wetenschappelijke) kennis met een breed publiek.

In de tweede helft van de 20ste eeuw is er in de landbouw veel veranderd. Het aantal mensen dat in de landbouw zijn brood verdiende, is teruggelopen. Toch neemt de landbouw vandaag de dag nog altijd een belangrijke positie in op het gebied van de werkgelegenheid in Fryslân. De landbouw wordt ook steeds meer betrokken bij zaken als ruimtelijke ordening, milieu, natuur, landschap en toerisme. Zaken als biotechnologie en genetische modificatie raken de ethiek. Al die onderwerpen komen aan bod in de bijeenkomsten van het Lânboukundich Wurkferbân.

 

Oprichtingsjaar

1941

 

Bestuur en contact

Voorzitter: Truus Steenbruggen (e-mail)
Secretaris: Frans Ettema
Bestuursleden: Reinder Schaap, Goffe Jensma, Nynke Dijkstra


Uitnodiging

Donderdag 30 januari, Fries Landbouwmuseum, 20:00 uur

Agenda

In het winterseizoen 2024-2025 organiseert het Wurkferbân een serie lezingen.

Donderdag 30 januari 2025, Fries Landbouwmuseum, 20:00 uur
Lêzing fan Jan Huitema, melkveehouder en voormalig lid van het Europarlement. Hij spreekt over de rol van de Nederlandse overheid en de EU.
Huitema gaat in debat met Ingrid van Huizen, programmamanager Regeneratieve Landbouw van Campus Fryslân (Rijksuniversiteit Groningen).
Toegangskaarten Fries Landbouwmuseum

Zaterdag 29 maart 2025, Fries Landbouwmuseum, 13:30 uur
Lezing: Hans Huistra (CEO HZPC). Over de wereldwijde voedselvoorziening en hoe Nederland actief kan blijven op de wereldmarkt.
Toegangskaarten Fries Landbouwmuseum

April (datum volgt)
Excursie

------

Eerder dit seizoen:

Donderdag 21 november, Fries Landbouwmuseum, 20:00 uur
‘Innoveren via bedrijfsmanagement of technologie?’
Sprekers:
Frank Verhoeven (oprichter en directeur Boerenverstand Consultancy) en Hidde Boersma, wetenschapsjournalist.
 

Donderdag 17 oktober, Fries Landbouwmuseum, 19:00 uur
'Voedseltransitie als sleutel voor innovatie'.
Sprekers:
Peter de Jong (lector Duurzame zuivel- en voedselverwerking, Van Hall Larenstein)
Tjeerd Jongsma (directeur Fascinating)