Spring naar hoofd-inhoud

Jaarsymposium Werkgroep Maritieme Geschiedenis

    Wanneer: zaterdag 19 januari 2019 | 13.30-18.00
    Waar: Tresoar, Gysbert Japicx-zaal, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden (parkeren kan in Parkeergarage Oldehove, aan de overkant van Tresoar)
    Toegang: € 5,00
    Aanmelding: Het symposium is volledig uitverkocht. Er is helaas geen plek meer.
    Uitnodigingsfolder: download hier (pdf)

 

Jollen, kwakken, schokkers, botters, aken en blazers. Het zijn allemaal namen van scheepstypen waarmee werd gevist in de voormalige Zuiderzee en de Waddenzee. Bij het vissen werden verschillende technieken gebruikt. De visserij was een traditioneel bedrijf dat werd bedreven vanuit vrijwel elke plaats aan zee, met eigen gebruiken en klederdrachten.

Deze traditionele visserswereld is grotendeel verdwenen door de aanleg van de Afsluitdijk. We kunnen nog een deel bekijken in het Zuiderzeemuseum en op het IJsselmeer varen nog tot plezierboot omgebouwde vissersschepen waarvan sommigen als varend erfgoed.

De Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy organiseert een symposium over de geschiedenis van deze traditionele visserij. Daarbij wordt ook aandacht aan het jongste verleden en het heden geschonken.

Programma

13.00Ontvangst met koffie/thee
13.30Opening van het symposium door Rob Leemans (voorzitter Werkgroep Maritieme Geschiedenis) en Peter Tolsma (dagvoorzitter)
Ontwikkeling van de zeilende vissersschepen door Frits Loomeijer, freelance ontwikkelaar in maritieme cultuur
Het visboek van Adriaan Coenen door Ad Leerintveld, conservator Moderne Handschriften bij de Koninklijke Bibliotheek
Traditionele vistechnieken door Rob Leemans en Peter Tolsma van de Werkgroep Maritieme Geschiedenis
15.15Pauze
15.45Vissersgemeenschappen door Marloes Kraan, onderzoeker bij de Universiteit Wageningen
Rampen op de vissersvloot door Hans Zijlstra, senior projectmanager bij Elsevier Science en eigenaar Zijlvaart Advies & Actie, daarnaast actief als publicist
Visserij heden ten dage door Barbara Holierhoek, voorzitter van de vissersvereniging Hulp in Nood (Zoutkamp) en Ons Belang (Harlingen), en bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond
17.15Afsluiting door Rob Leemans
17.30Borrel en nagesprek (tot 18.00)

De voertaal van het symposium is Nederlands