Spring naar hoofd-inhoud

Congres voor woordenboekschrijvers

Foto's: Hindrik Sijens

Zo'n 50 internationale wetenschappers, woordenboekschrijvers en –deskundigen komen vanmiddag tot en met vrijdag (12-14 juni) samen in Leeuwarden bij de Fryske Akademy en in het WTC Westcord voor de 10de International Conference on Historical Lexicography and Lexicolology (ICHLL).

Vanmiddag zijn de conferentiegasten verwelkomd op de Fryske Akademy met een receptie, waarin zij kennis hebben gemaakt met het Friese lexicografische werk op ons onderzoeksinstituut. 

Historische lexicografie
De conferentie biedt een grote verscheidenheid aan lezingen en presentaties. Donderdag komt Andreas Deutsch (Universiteit Heidelberg) aan het woord over Oudfriese termen in het Deutsches Rechtswörterbuch. Alyaxey Yaskevich zal aan de hand van een Wit-Russisch-Russisch woordenboek de uitdagingen laten zien van het digitaliseren van dit soort materiaal in de eerdere Sovjet-Unie. Een heel ander verhaal houdt Maria Flaksman over onomatopeeën (klanknabootsing) en hoe die in de loop der tijden in (etymologische) woordenboeken zijn vermeld. 

De mogelijkheden en uitdagingen in de historische lexicografie van kleine(re) talen komen aan bod bij de lezing van Elisabeth Berchtold (Université de Neuchâtel); zij doet dat aan de hand van het Oud-Francoprovençaals woordenboek. Katrien Depuydt van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie zal vertellen over het werken aan een lexicografische infrastructuur voor historisisch Nederlands woordenboekmateriaal. 

'Lexicografische grootmacht’
Chiara Bertulessi (Universiteit Milaan) komt vrijdag aan het woorde over de ‘lexicografische grootmacht’ China. In China zijn er verscheidene malen grote nationale woordenboekplannen geweest. In de lezing wordt gekeken naar de relatie tussen lexicografische activiteiten, politiek en ideologie. In de lezing van Tanneke Schoonheim (Instituut voor de Nederlandse Taal) komt de relatie aan bod tussen het Oudfries en het Oudnederlands en hoe zij samengebracht worden in het Oud Nederlands Woordenboek.

De slotlezing op vrijdag is een toekomstperspectief van John Considine van de Universiteit van Alberta. Behalve dat het belangrijk is te weten wat er is gedaan, is het ook van belang om vooruit te kijken naar wat nodig is voor de toekomst.

 

Volledige programma
Het volledige programma is te vinden op www-fryske-akademy.nl/ichll10