Spring naar hoofd-inhoud

Taalvariatie centraal op ICLaVE|10

De Fryske Akademy houdt de komende dagen – 26 tot en met 28 juni – de International Conference on Language Variation in Europe, ICLaVE. Deze conferentie over taalvariatie is een van de meest belangrijke forums voor wetenschap op dit gebied in Europa.

Het heeft tot doel om wetenschappers op het gebied van Europese taal en taalvariatie samen te brengen om met elkaar te discussiëren over empirische, methodologische en theoretische zaken binnen de studie van de taalvariatie en –verandering. Tijdens deze editie is er veel aandacht voor minderheidstalen; zo komen onder meer het Fries, Baskisch, Catalaans, Sorbisch en het Wymysöryś aan bod.

Ruim 250 deelnemers uit 34 verschillende landen zijn van de partij bij het symposium. Een groot deel komt uit Europa, maar er zijn ook mensen uit Australië, Brazilië, Canada en Zuid-Afrika. Het drie dagen durende programma biedt hen een groot aanbod lezingen, panels en posterpresentaties.

Meredith Tamminga
Een van de plenaire lezingen wordt gehoudten door Meredith Tamminga. Zij is directeur van het ‘Language Variation and Cognition Lab’ aan de universiteit van Pensylvania, het meest belangrijke onderzoeksinstituut in de wereld als het gaat om taalvariatie. Tamminga is de opvolgster van de taalkundige William Labov, die wel als grondlegger van de sociolinguïstiek wordt beschouwd. De sociolinguïstiek is de wetenschap die de relatie tussen taal en de sociale groep bestudeert. Meredith Tamminga heeft Friese wortels; haar grootouders van beide kanten zijn na de Tweede Wereldoorlog naar Canada geëmigreerd.

Trekker van taalverandering

‘Leaders of language change: micro and macro perspectives’ is de lezing die Tamminga aan het eind van donderdagmiddag de 27ste juni (17.30-18.20 uur) op ICLaVE houdt. Zij buigt zicht hierbij over de vraag welke sociale en cognitieve kenmerken er voor zorgen dat iemand een trekker van taalverandering wordt.


Het volledige programma van de conferentie is hier te lezen. 

Wat:                   ICLaVE10
Wanneer:         woensdag 26 t/m vrijdag 28 juni 2019, vanaf 9.15 uur
Waar:                WTC Westcord Hotel, Heliconweg 52, Leeuwarden