Spring naar hoofd-inhoud

Boek: drie eeuwen bouwgeschiedenis

Sinds haar oprichting in 1938 huist de Fryske Akademy aan de hoek van de Doelestraat en de Groeneweg, in het historisch centrum van Leeuwarden. Notaris Nanne Ottema stelde de Akademy toen twee kamers ter beschikking in het een jaar eerder door hem aangekochte Coulonhuis, een prachtig vroeg achttiende-eeuws voorbeeld van Hollands classisisme.

Tijdens de daaropvolgende decennia breidde de Fryske Akademy gestaag uit, verwierf zij belendende panden en liet zij er nieuwe bouwen. Zo ontstond een amalgaam van gebouwen.

Toen zich in 2006 een nieuwe bouwronde aankondigde, besloot de Limburgse architect Jo Janssen het roer om te gooien. Een decennium later is zijn project voltooid. Janssen trok niet alleen een nieuw pand op, maar integreerde ook de verschillende onderdelen van het complex tot één harmonieus geheel, met behoud van hun karakteristieke kenmerken. Zo ontstond een pareltje van hedendaagse architectuur in het hart van Friesland.

In dit ruim geïllustreerde boek reconstrueren vier gerenommeerde (kunst)historici de bouwgeschiedenis van de Fryske Akademy. Daarmee dragen zij bij aan een beter begrip van de Leeuwarder stadsontwikkeling tijdens de afgelopen drie eeuwen.

Met bijdragen van Hans Cools, Johan de Haan, Hans Ibelings en Leo van der Laan.

Er verschijnt een Friese, Nederlandse en Engelse editie. U kunt tot 1 september 2016 intekenen op dit boek. U betaalt dan slechts € 24,50 i.p.v. € 29,90. Zie voor meer informatie de Afûk-webshop.

Eindredactie: Hans Cools

Hardcover gebonden
met linnen; 120 pagina’s FC;
24x30 cm.
Ontwerp: BW H ontwerpers
Fotografie: Erik en Petra Hesmerg