Spring naar hoofd-inhoud

Leeuwarden Time Machine gelanceerd

Hans Mol en wethouder Sjoerd Feitsma bij de lancering van de Leeuwarden Time Machine, 3 maart 2019. Foto: Theo Delfstra

Presentatie door Bram Boonstra (links) en Mark Raat

Altijd al willen weten waar uw Leeuwarder voorouders woonden? Of wie de eigenaar van uw huis was in 1770? Dat is nu mogelijk met de Leeuwarden Time Machine van de Fryske Akademy. De Leeuwarden Time Machine maakt informatie over Leeuwarder panden en hun bewoners en eigenaars uit de periode 1750-1900 online beschikbaar op gedigitaliseerde historische kaarten.

Deze innovatieve uitbreiding van het historische kaartenportaal HisGIS werd gistern gepresenteerd in het Historisch Centrum Leeuwarden (JCL) en officieel gelanceerd door wethouder Sjoerd Feitsma. Daarnaast hebben ook HisGIS-projectleider Hans Mol (Fryske Akademy), Henk Oly (HCL), Leo van der Laan (gemeente Leeuwarden) en Mark Raat en Bram Boonstra (Fryske Akademy) korte presentaties gegeven.  

Een historische Google Streetview

Leeuwarden is, na Dokkum, de tweede stad die de Fryske Akademy oplevert binnen Redbot, het digitaliseringsprogramma voor cultureel erfgoed van de provincie Fryslân. Voor de Time Machine zijn gegevens uit oude belastingregisters, volkstellingen, bevolkingsadministraties en het kadaster verzameld en aan elkaar verbonden. Door een huis of perceel aan te klikken op de kaart verschijnen alle gegevens gebundeld in beeld. Projectleider Hans Mol: “De tijd van langdurige en omslachtige zoektochten door archieven is straks verleden tijd. Het vinden van informatie over mensen, maar ook over hun beroep, religie en geboorteplaats zal veel eenvoudiger worden.”

Leeuwarden Time Machine is tot stand gekomen in samenwerking met het HCL en lokale vrijwilligers. De Fryske Akademy heeft o.m. meer historische data van deze betrokkenen geïntegreerd met eigen nieuwe data en kaarten. Zo zal naast de bestaande oudste kadastrale percelen van 1832 ook het herziene kadaster van 1887 beschikbaar komen. Ook is een collectie ansichtkaarten van het HCL op de kaart gepind: zo is de Leeuwarden Time Machine als het ware een historische Google Streetview.

Ga naar: