Spring naar hoofd-inhoud

Promotie: Oudfries en geleerd recht in 15de eeuws Fryslân

Historicus Marvin Wiegand verdedigt zijn proefschrift The Reception of Learned Law in Fourteenth- and Fifteenth-Century Frisia op dinsdagmiddag 17 oktober 2023 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De begeleiding van het promotietraject was in handen van promotor prof. mr. Jan Hallebeek (Vrije Universiteit) en de co-promotors dr. Han Nijdam (Fryske Akademy) en prof. dr. mr. Hylkje de Jong (Vrije Universiteit).

Rond 1400 onstond in Fryslân een nieuwe rechtstraditie, waarbij het klassieke Oudfriese recht verregaand werd beïnvloed door het geleerde recht; het kanonieke en Romeinse recht dat vanaf de 12de eeuw in geheel middeleeuws Europa werd bestudeerd en gepraktiseerd.

Wiegand laat aan de hand van een onderzoek naar vijf rechtsdomeinen (contracten, rechtsprocedure, diefstal, testamenten en weduwen) zien hoe het Friese recht inhoudelijk werd beïnvloed tussen circa 1300 en 1500. Het proefschrift is daarmee niet alleen een bijdrage aan de Friese rechtsgeschiedenis, maar ook aan de studie naar de receptie van vreemd recht. De studie van deze ingewikkelde materie vergt kennis van het Oudfries en Latijn, naast kennis van de moderne talen waarin hierover geschreven is: Nederlands, Fries, Duits en Engels.

De laatste die zich serieus met de rechtstraditie in Fryslân heeft bezig gehouden was de geleerde Pieter Gerbenzon (1920-2009). Nu het Oudfries de laatste jaren steeds meer (internationale) aandacht heeft gekregen, is het belangrijk om ook dit aspect van de laatmiddeleeuwse traditie te bestuderen.

Marvin Wiegand
Marvin Wiegand werd in 1992 geboren te Berlijn. Hij studeerde geschiedenis aan de Freie Universität te Berlijnn en voltooide zijn Master geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Financiering
Provincie Fryslân en het Frysk Akademyfûns bevestigden het belang van deze studie door het onderzoek mede te financieren.

  • Kijk hier voor het proefschrift en de livestream.