Spring naar hoofd-inhoud

Rondetafelgesprek Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur

Tweede Kamer, Thorbeckezaal

In de Tweede Kamer wordt op donderdagmiddag 12 oktober 2023 van 14.00-18.00 uur een rondetafelgesprek gehouden over de nieuwe Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur (BFTK). Deelnemers zijn vertegenwoordigers van verscheidene organisaties en besturen.

De thema's die aan bod komen zijn onderverdeeld in vier blokken: Blok 1: Cultuur, Wetenschap en Media (14.00 – 15.00 uur), Blok 2: Rechtspraak (15.00 – 16.00 uur), Blok 3: Onderwijs (16.00 – 17.00 uur) en Blok 4: Bestuur (17.00 – 18.00 uur). Dr. Nelleke IJssennagger-van der Pluijm, directeur-bestuurder van de Fryske Akademy, komt in het eerste blok aan het woord. 

Zorgdragen voor goed klimaat
IJssennagger-van der Pluijm zal aangeven dat de ruimte voor noodzakelijk fundamenteel onderzoek onder druk staat. De BFTK zou dan ook de ambitie moeten verankeren dat het Rijk in samenwerking met de Provincie zorgdraagt voor een goed klimaat, waarin de academische frisistiek kan gedijen. De bestuursafspraak zou moeten uitdragen dat we deze frisistiek - van onderzoek tot onderwijs, van fundamenteel tot toegepast - hard nodig hebben voor een vitale Friese taal en cultuur, en zo de erkenning en bevordering van de frisistiek als nationaal belangrijke wetenschap moeten waarborgen. Daarvoor is er een sterkere structurele voorziening nodig.

Het hoogste niveau
Bij Blok 3: Onderwijs, komt onze taalkundige dr. Anne Merkuur aan het woord, die mede namens de Fryske Akademy, verbonden is aan de leerstoel Fries van de Rijksuniversiteit Groningen. Merkuur is van mening dat het nodig is dat er specialislten op het gebied van Friese taal en cultuur tot op het hoogste niveau moeten worden opgeleid, zodat het vakgebied zich verder kan blijven ontwikkelen. Ze bepleit dan ook dat de financiering voor de leerstoel stabieler moet worden en dat de belemmeringen voor het volgen van een tweede studie moeten worden weggenomen. 

Meer informatie: