Spring naar hoofd-inhoud

Nijdam, dr. J.A. (Han)

projectleider Oudfries

Specialismen

Oudfries; Oudgermaans; historische antropologie; cognitieve linguïstiek; middeleeuwse geschiedenis; rechtsgeschiedenis

 

Biografie

Han Nijdam (Amsterdam 1969) studeerde Middeleeuwse Geschiedenis, Antropologie en Oudgermaans aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 is hij aan de Universiteit Leiden cum laude gepromoveerd op het proefschrift Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland. Een studie naar de Oudfriese boeteregisters. Sinds 2003 is hij aan de Fryske Akademy aangesteld als onderzoeker en coördinator Oudfries. In het kader daarvan is hij medeverantwoordelijk geweest voor de Taaldatabank  van het Fries.

De wetenschappelijke interesse van Han Nijdam gaat vooral uit naar Oudfries recht, rechts- en historische antropologie, cognitiewetenschappen en hun implicaties voor de geesteswetenschappen. Naast een meer ambachtelijke beoefening van het terrein van de Oudfrisistiek, leidt dit tot een comparatieve bestudering van het Oudfriese recht met een nadruk op grotere thema’s zoals belichaamde eer, wraak, vete, de betekenis van geld en de waarde van een mensenleven.

 

Publicaties (selectie)

Nijdam, J.A. (2008). Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland : een studie naar de Oudfriese boeteregisters (Doctoral dissertation: Leiden University).