Spring naar hoofd-inhoud

Correspondentieadres
Tjeerd de Graaf
Goudsbloemweg 9
9765 HP Paterswolde
The Netherlands

Telefoon
050-309 22 18

Mail
tdegraaf@fryske-akademy.nl

Onderzoeksoutput
pure.knaw.nl

LinkedIn
linkedin.com/pub/tjeerd-de-graaf/10/43/990

Graaf, dr. T. (Tjeerd) de

gastonderzoeker (senior research fellow)

Correspondentieadres
Tjeerd de Graaf
Goudsbloemweg 9
9765 HP Paterswolde
The Netherlands

Telefoon
050-309 22 18

Mail
tdegraaf@fryske-akademy.nl

Onderzoeksoutput
pure.knaw.nl

LinkedIn
linkedin.com/pub/tjeerd-de-graaf/10/43/990

Specialismen

etnolinguïstiek; fonetiek; onderzoek naar bedreigde talen; minderheden in de Russische Federatie

 

Projecten

Endangered Languages (senior research fellow)

 

Biografie

Tjeerd de Graaf (Leeuwarden, 1938) heeft een master in de taalkunde (Slavische talen, computerlinguïstiek). In 1969 voltooide hij een proefschrift over de theoretische natuurkunde. Tussen 1975 en 2003 doceerde hij fonetiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zich specialiseerde in de fonetische aspecten van etnolinguïstiek.

Zijn eerste veldwerkreis maakte hij in 1990, met een Japanse expeditie naar de minderheden van Sakhalin. Sindsdien werkt hij aan verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van bedreigde talen en het gebruik van geluidsarchieven aangaande Russische minderheden; daarbij werkt hij samen met Russische en Japanse collega's. De meeste van deze onderzoeksprojecten hebben financiële steun gekregen van de Europese Unie en NWO. In 1998 heeft De Graaf voor zijn werk op het gebied van etnolinguïstiek een eredoctoraat van de Universiteit van Sint-Petersburg gekregen.

Sinds 2003 is De Graaf senior onderzoeker bij Mercator Research Centre van de Fryske Akademy. Hij is ook bestuurslid van de Foundation for Endangered Languages en de Foundation for Siberian Cultures en helpt UNESCO met zijn werk op het gebied van bedreigde talen. Hij is in 2003 een semester lang gastdocent geweest aan de Universiteit van Sint-Petersburg en in 2004 en 2005 was hij gastonderzoeker aan het Slavisch Onderzoekscentrum van de Universiteit van Hokkaido (Japan). Sinds 2006 worden sommige van zijn programma's financieel gesteund door het Endangered Archives Programme van de British Library.

Download de curriculum vitae van Tjeerd de Graaf (pdf-document).