Spring naar hoofd-inhoud

(Besloten) internationaal congres over zilver in de vroege middeleeuwen

Op 29, 30 en 31 maart vindt in het gebouw van de Fryske Akademy het internationale congres 'Silver in Early Medieval Europe: Sources and Movement' plaats. Dit besloten congres is een samenwerking tussen de Fryske Akademy en het Europese project Silver and the Origins of the Viking Age.

 

Silver in Frisia

Na een projectdiscussie en een lezing van James Graham-Campbell (emeritus hoogleraar middeleeuwse archeologie aan University College London en lid van de British Academy) op de eerste dag, komen op de andere twee dagen in vier sessies diverse onderwerpen aan bod. De thema's zijn 'Sources of silver', 'Movement of silver', 'Silver across the North Sea' en 'Silver in Frisia'.

Tijdens de laatste sessie, 'Silver in Frisia', zal Nelleke IJssennagger-van der Pluijm, directeur-bestuurder van de Fryske Akademy en onderzoeker op het gebied van interculturele dynamiek en connecties in het Noordzeegebied in de (vroege) middeleeuwen, ook een lezing verzorgen. De titel van haar presentatie is 'Central because liminal: geography, networks and silver economy in ninth-century Frisia.' Andere sprekers binnen dit thema zijn Simon Coupland, gastonderzoeker bij de Fryske Akademy ('Central and liminal: Dorestad and Carolingian Frisia '), Elina Screen ('Frisian silver and wealth in the ninth-century Frankish world') en Mike McCormick ('Turning Lead into Silver: connecting Science, Archaeology and the future of early medieval economic history at Leeuwarden').

Het volledige programma van dit besloten congres is hier in te zien (pdf).

 

Over het project

Het projekt Silver and the Origins of the Viking Age is een project van de universiteiten van Oxford (VK) en Oulu (FI), met financiële steun van het European Research Council. Met behulp van geavanceerde methoden voor de herkomstbepaling van oud zilver, is het algemene doel van dit project het begrip van de vroege ontwikkeling van de Vikingtijd te veranderen. Dit zal worden bereikt door een interdisciplinaire studie van negende-eeuws zilver uit het hart van de Vikingwereld: Vikingtijdperk Denemarken, dat het huidige Denemarken, Sleeswijk-Holstein, Zuid-Zweden en Zuid-Noorwegen omvat. Dit gebied is ideaal voor analyse: het heeft een uitzonderlijk zilverbestand, met vondsten uit verschillende archeologische contexten, en een geografisch centrale ligging waardoor het goed geplaatst is om zilver uit zowel het Oosten als het Westen te ontvangen.

 

Kans

De samenwerking tussen de Fryske Akademy en het project kwam tot stand door contacten die door IJssennagger en Coupland zijn gelegd met Dr Jane Kershaw in relatie tot hun eigen onderzoeksprojecten en -vragen. Dit evenement vindt nu plaats in Leeuwarden, omdat het Friese gebied heel centraal ligt in deze onderzoeksperiode en vraagstelling, maar er ook nog niet voldoende onderzoek naar is gedaan. Een mooie kans dus voor de Fryske Akademy om de nieuwe inzichten van het project te gebruiken voor het Friese gebied en om onze kennis over Fryslân te delen met de wetenschappers die voor dit congres naar Leeuwarden afreizen. Voor de Fryske Akademy is het altijd belangrijk om aandacht te vragen voor de Friese Casus in dit soort internationale projecten.