Spring naar hoofd-inhoud

Engelstalige grammatica Saterfries op Taalportaal

Foto: Kening Aldgillis (Wikimedia CC)

Op de grammaticawebsite taalportaal.org is sinds woensdag 13 december 2023 een Engelstalige grammatica van het Saterfries beschikbaar.

De voorgaande acht hoofdstukken zijn geschreven door de taalkundigen Eric Hoekstra en Bouke Slofstra van de Fryske Akademy in Leeuwarden, die samen met Tessa Leppers al twee Duitstalige grammatica's Saterfries hebben geschreven. In de nabije toekomst zullen verdere bijdragen worden toegevoegd, waaronder een beschrijving van de uitspraak van het Saterfries door taalkundige Stephen Laker van de Japanse Kyushu Universiteit. Het auteursteam is de afgelopen jaren meerdere keren in Saterland geweest om met mensen uit het taalgebied te praten. Dit heeft geleid tot veel nog niet eerder beschreven bevindingen.

Studies
De wetenschappelijk vertegenwoordiger van Saterfries, Henk Wolf van het Seeltersk-Kontoor der Oldenburgische Landschaft, - eerder werkzaam bij de Fryske Akademy - , initieerde het project en las en becommentarieerde alle hoofdstukken vóór publicatie. Hij is erg blij dat de grammatica nu beschikbaar is. Wolf: “De belangstelling voor Saterfries is wereldwijd veel groter dan veel mensen denken. Bovendien verzamelen veel taalkundigen die bijvoorbeeld werkwoorden bestuderen, informatie uit elke taal die ze kunnen vinden. Als grammaticale informatie in het Engels gratis beschikbaar is op internet, zal het Saterfries in de toekomst veel vaker in cross-linguïstische studies worden meegenomen.”

Technische partner
De vierde projectpartner is naast Fryske Akademy, Seeltersk-Kontoor en Kyushu University, het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden, dat verantwoordelijk is voor de technische werkzaamheden aan de website. Het Nedersaksische ministerie van Wetenschap en Cultuur en het federale ministerie van Binnenlandse Zaken maakten het werk financieel mogelijk. De website taalportaal.org, gepubliceerd in 2014, is een belangrijke bron van grammaticale informatie over de West-Friese, Nederlandse en Afrikaanse talen. Ongeveer veertig taalkundigen uit verschillende landen hebben bijgedragen aan de beschrijvingen van deze talen.