Spring naar hoofd-inhoud

Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau

Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau met Daan Schuurmans (beeld: NTR)

Na het succes van Het verhaal van Nederland over de geschiedenis van Nederland duikt Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau in de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau. Van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot koning Willem-Alexander. In een 8-delige televisieserie, uitgezonden vanaf woensdag 31 januari 2024 om 20:30 uur bij de NTR op NPO 1, neemt verteller Daan Schuurmans de kijkers mee bij de hoogte- en dieptepunten van de Oranje dynastie. Daan gaat naar elke plaats van betekenis en komt soms midden in een drama op. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met commentaar van deskundigen. 

Naar Fryslân
In aflevering 4, 'Van goede naam en faam' (trailer), van 21 februari 2024, gaat het verhaal naar Fryslân, waar de familie Nassau-Dietz de Oranjelijn voortzet na he overlijden van koning-stadhouder Willem de Derde. Vanuit Leeuwarden proberen zij de goede naam en faam van hun Oranjevoorgangers hoog te houden en het stadhouderschap over heel Nederland te bemachtigen. Aan deze aflevering verleende dr. Hanno Brand, historicus bij de Fryske Akademy, zijn medewerking.

Princessehof 
De serie gaat door 600 jaar geschiedenis, doet de Oranjesteden Breda, Delft, Den Haag, Buren en Apeldoorn aan. Er is gefilmd op bijzondere locaties zoals de indrukwekkende Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch, het woonverblijf van Willem-Alexander en Máxima. Ook Paleis het Loo opende haar deuren om als locatie te dienen voor de serie, evenals Paleis Soestdijk en het Princessehof in Leeuwarden.

Podwalks
In acht podwalks van Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau neemt Daan Schuurmans wandelaar mee terug in de tijd. Naar de plaats waar de Oranjegeschiedenis tot leven komt en waar het allemaal gebeurde: van het ontstaan van de Oranje dynastie tot aan de huidige tijd met Koning Willem-Alexander op de troon. De podwalks zijn alleen te beluisteren op locatie (via de app Het verhaal van Nederland). Wandel door het historische centrum van Leeuwarden, langs de forten van Den Helder of beluister hoe het leven was op het Kasteel van Breda.