Spring naar hoofd-inhoud

Koning Redbad centraal op Dag voor Oostfriese geschiedenis

De Ostfriesische Landschaft en het Niedersächsische Landesarchiv, organiseren samen met de Fryske Akademy de Dag van de Oostfriese geschiedenis op zaterdag 18 novimber te Aurich (D) vanaf 10.00 uur. Het thema van de dag is: Radbod/Redbad. Ein friesischer König des Frühmittelalters in Legende und Geschichte. 

Van 679 tot 719 na Christus, was Radbod, die in Nederland Redbad of Radboud werd genoemd, koning van de Friezen. Met zijn weerstand tegen de macht van het Frankische Rijk en zijn pogingen om het volk te kerstenen, speelt hij een belangrijke rol als "plaats van herinnering", met name voor de Westerlauwerse Friezen. Maar ook in Oostfriesland leeft hij tot op de dag vandaag voort, met name in mondeling overgeleverde sagen en legenden; geschreven bronnen zijn er voor deze vroege periode in de Friese geschiedenis helaas weinig.

Vanuit de Fryske Akademy komen dr. Han Nijdam, prof. dr. Hans Mol en dr. Simon Halink aan  het woord. Nijdam zal het met drs. Otto Knottnerus hebben over 'Redbad - Friese koning voor altijd!'. Mol gaat in op de bewegingsruimte van koning Redbad en Hallink zijn lezing heeft als titel: 'Radbods Nachleben als friesischer Freiheitskämper'. Naast deze lezingen is er ook nog een lezing van dr. Sonja König van de Ostfriesische Landschaft. Haar lezing gaat over de Radbodsberg bij Brill in het gebied Wittmund. De dag wordt om 12.45 uur afgesloten met een discussie.

Programma
Kijk voor meer informatie en het programma op de website van de Ostfriesische Landschaft.