Spring naar hoofd-inhoud

Podcastserie Het Dialectenbureau

De opnames voor de podcast. Liuwe Westra (l) in gesprek. Foto: Mettje de Vries

In de 9-delige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet? In aflevering 1 gaat het over verzet. Onze onderzoeker Liuwe Westra leverde een bijdrage aangaande het Fries.

Staat van het dialect

In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect. Maar hij doet zijn onderzoek niet alleen.

In 9 afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings); heel Nederland komt aan bod. De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding.

Het Dialectenbureau aflevering 1: verzet

Het thema van de 1e aflevering is verzet. Van de Friezen die vechten voor een eigen taal en de jeugd in de Bijlmer die zich met straattaal afzet. Van Bennie Jolink die het woord ‘boerenlul’ heeft omarmd als geuzennaam tot de kloof tussen stad en platteland al in 1981 constateerde. Maar wie goed luistert, ziet vooral veel overeenkomsten tussen deze dialectsprekers. Beluister hier aflevering 1.

Dialectsprekers

De dialectsprekers in de 1e aflevering zijn: zanger van de streektaalrockband Normaal: Bennie Jolink (Nedersaksisch), columnist van NRC en schrijver van het straattaalwoordenboek Smibanese: Professort Soortkill (Straattaal), én onderzoeker aan de Fryske Akademy: Liuwe Westra (Fries).