Spring naar hoofd-inhoud

Tussen kust en kitsch

Tussen kust en kitsch. Vroegmiddeleeuws Frisia door de ogen van Vikingen, het Oudries en de hedendaagse onderzoeker, dat is het thema van de Pinksterdinsdag publiekslezing die dr. Nelleke IJssennagger-van der Pluijm, directeur-bestuurder en historicus bij de Fryske Akademy, houdt op dinsdagavond 21 mei aanstaande bij Tresoar in Leeuwarden. De lezing is het slotstuk van een symposium over de Friese Middeleeuwen in Leeuwarden. De publiekslezing is los van het symposium toegankelijk.

In de vroege middeleeuwen stond ons kustgebied bekend als Frisia. Over zee was dit Frisia nauw verbonden met de wereld van Vikingen en andere Noordzeekustbewoners, het belang van de kust als woongebied stond centraal. Ondanks de regionale verschillen was de verbondenheid van de kusten zo groot dat we zelfs kunnen spreken van een Noordzeewereld. Tegelijk werd Frisia onderdeel van het gronte continentale Frankische rijk, dat een tegenhanger vormde van deze Noordzeewereld. Wat betekende dit voor de positie an Frisia? Hoe weten wij dat Frisia sterk verbonden was met andere kusten, maar ook onderdeel was van het continent? En wat zeggen Friezen, Vikingen, Franken en anderen hierover? 

Perspectieven
Om Frisia in de periode van de achtste tot de elfde eeuw goed te begrijpen, moeten we verschillende perspectieven naast elkaar leggen. Niet alleen de perspectieven van bijvoorbeeld Friese kustbewoners, Frankische machthebbers en voorbijvarende Vikingen, maar ook die van de hedendaagse onderzoeker.

In deze lezing neemt IJssennagger-van der Pluijm de aanwezigen mee via materiële cultuur, mondelinge tradities, en het maritieme landschap naar deze belangrijke en intrigerende wereld van Frisia en naar onderzoek dat daarnaar wordt gedaan. Wat kitsch hier mee te maken heeft? Dat vertelt ze graag in de lezing.

 

In het kort: