Spring naar hoofd-inhoud

Verbinder van taal, geografie en geschiedenis: Alex Kerkhof wint Wetenschapsprijs Campus Fryslân!

Peter-Alexander Kerkhof (l.), Deike Schulz (r.), Wido Heeman (beeldscherm). Foto: Campus Fryslân.

Dr. Alex Kerkhof van de Fryske Akademy is de winnaar van de Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2023! Kerkhof deed interdisciplinair onderzoek naar het verdwijnen van het 'Fries' uit Zeeland en Holland in de vroege en hoge middeleeuwen. Als historisch taalkundige en historicus met kennis van geografie en plaatsnaamkunde kijkt Alex Kerkhof over thema’s heen en verbindt deze op inspirerende wijze. In het stadhuis van Leeuwarden reikte wethouder Nathalie Kramers de Wetenschapsprijs uit namens de Gemeente Leeuwarden.

 

Jong talent

De jury van de Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2023 is onder de indruk van het jonge talent dat onderzoek doet dat betrekking heeft op Friesland. Voorzitter prof. dr. Anne Beaulieu prijst de diversiteit van de inzendingen en ziet dat onderzoekers steeds vaker interdisciplinair werken. ‘Dat is een belangrijke ontwikkeling in de wetenschap, die ook iets zegt over hoe vernieuwend wetenschap in Friesland wordt bedreven. Dit is te zien in de vraagstelling en ook in hoe wetenschappers over hun onderzoek communiceren en hoe ze het concreet implementeren. In het onderzoek van dr. Alex Kerkhof zien we dit heel duidelijk terug en het maakt diens wetenschappelijke bijdragen stuk voor stuk innovatief en spraakmakend.'

De andere twee genomineerden waren Wido Heeman van het MCL (Clinical translation of laser speckle contrast imaging) en Deike Schulz van NHL Stenden Hogeschool (The construction of organizational legitimacy in online communities).

Alle informatie over de prijs en het jurybesluit is terug te lezen op de website van Campus Fryslân.