Spring naar hoofd-inhoud

Telefoon
058-213 14 14 (receptie)

Mail
ALooijenga@fryske-akademy.nl

Onderzoeksoutput
pure.knaw.nl

Looijenga, A.R. (André), MA

Leksikograaf

Telefoon
058-213 14 14 (receptie)

Mail
ALooijenga@fryske-akademy.nl

Onderzoeksoutput
pure.knaw.nl

Specialismen

lexicografie; cultuurgeschiedenis van talen; vroeg-modern Fries; letterkunde; Latijnse en Griekse filologie

 

Biografie

André Looijenga (Tersoal, 1982) heeft Griekse en Latijnse Talen en Cultuur gestudeerd in Groningen, wat hij heeft afgesloten met de researchmaster Classical, Medieval and Renaissance Studies. Zijn brede interesse in talen, geschiedenis en literatuur maakte dat hij zich steeds meer met het Fries bezig is gaan houden. Sinds 2022 werkt Looijenga aan de Fryske Akademy als lexicograaf mee aan het Online Nederlands-Fries Woordenboek (ONFW). Daarnaast is hij docent klassieke talen aan een middelbare school.

Looijenga was van 2011 tot 2019 redacteur van het Friese literair tijdschrift Ensafh. Hij heeft uit verscheidene talen vertalingen naar het Fries gepubliceerd. Hij is co-auteur van Meelijwekkend volk, een publieksboek met de geschreven bronnen over Friezen uit de oudheid en vroege middeleeuwen. Tevens is hij een van de drie samenstellers van Swallows and Floating Horses, een bloemlezing van Friese literatuur uit acht eeuwen, met inleidingen en vertalingen in het Engels.

Met zijn werkzaamheden in het Fries wil Looijenga verbindingen leggen tussen letterkunde, taalkunde en geschiedenis. Hij bestudeert het (vroeg-moderne) Fries graag in vergelijking met andere ‘kleinere’ Europese talen en in zijn historische meertalige context. Als lexicograaf, als onderzoeker en als schrijver hoopt hij bij te dragen aan de vitaliteit en de toekomst van het Friestalige erfgoed.

 

Recente publicaties

Bruinsma, E., de Jong, A.P. & Looijenga, A.R. (2018). Swallows and Floating Horses. An Anthology of Frisian Literature. Francis Boutle Publishers, London.

Looijenga, A.R., Popkema, A.T. & Slofstra, B. (2017). Een meelijwekkend volk. Vreemden over Friezen van de oudheid tot de kerstening, Uitgeverij Wijdemeer, Leeuwarden

Looijenga, A.R. (2015). ‘Hengist, Horsa en Ronixa’. Ensafh 7.3, 31-44

Looijenga, A.R. (2014). ‘Chronique en Carmina: Latijn, volkstalen en het oeuvre van Pierius Winsemius (1586-1644)’. Philologia Frisica 2012, Leeuwarden.

Looijenga, A.R. (2014). ‘The spear and the ideology of kingship in Hellenistic poetry’. Harder, M.A., Regtuit, R.F., Wakker, G.C., Hellenistic Poetry in Context, Leuven.

Looijenga, A.R. (2014). ‘Werom nei Dbrss yn it lân Lcrss’. Ensafh 6.6, 62-67.

Looijenga, A.R. (2012). ‘Skriuwe yn in lytse taal. Frysk, Furlan, Lëtzebuergesch, en twa wêrom-fragen’. Ensafh 4.2, 4-21

Looijenga, A.R. (2009). ‘Unrolling the Alexandra: the allusive messenger-speech of Lycophron’s prologue and epilogue’. Cusset, C. & Prioux, É., Lycophron: éclats d’obscurité. Saint-Étienne. 59-80.