Archeologisch Werkverband
Het Argeologysk Wurkferbân (Archeologisch Werkverband) wil amateurarcheologen in Fryslân samenbrengen. Met tal van activiteiten pogen wij het oudheidkundig onderzoek in de provincie te ondersteunen.
Door het organiseren van lezingen, cursussen, praktische activiteiten en excursies wordt gepoogd om de archeologische kennis van de leden te vergroten. Dat kan bijdragen aan het zinvoller omgaan met deze liefhebberij. Een aansprekende activiteit is verder dat leden kunnen deelnemen aan opgravingen van bevoegde instanties.
Oprichtingsjaar
1983
Bestuur en contact
Voorzitter: Sible de Roos
Secretaris: Koos Tiemersma (e-mail)
Wat doen we zoal?
- Lezingen: door vaklui en leden, over verschillende onderwerpen en periodes: van Steentijd tot en met de Middeleeuwen;
- Excursies: naar musea en archeologische monumenten, zowel in als buiten Fryslân;
- Opgravingen: meehelpen bij zowel grote wetenschappelijke projecten al bij kleinere noodopgravingen;
- Cursussen: vooral gericht op de praktijk; scherven en vuursteengereedschap herkennen, veldverkenningen doen, meten, inventariseren, enzovoorts;
- Vondstverwerking: vondsten determineren, beschrijven, lijmen en conserveren.
Met al deze activiteiten pogen wij het oudheidkundig onderzoek in Fryslân te ondersteunen. Wie belangstelling heeft voor oudheden en de vroege geschiedenis en aan deze liefhebberij meer wil doen, kan lid worden van het Argeologysk Wurkferbân. De enige voorwaarde is dat u tegelijkertijd ook donateur wordt van de Fryske Akademy.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar secretaris Koos Tiemersma.

'Diggelgoud. 25 jier Argeologysk Wurkferbân' (2008)
In de bundel Diggelgoud (2008), uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Argeologysk Wurkferbân van de Fryske Akademy, geven 38 auteurs aan de hand van concrete vondsten - van prehistorische artefacten via Romeinse munten, gewichten en ovenresten tot middeleeuwse sieraden en verlaten kerkhoven - een overzicht van de stand van zaken in de Friese archeologie, de belangrijkste vondsten en ontdekkingen van de afgelopen decennia, de samenwerking van wetenschappers en amateurs, en de resultaten van die samenwerking in tal van projecten te velde.
Het boek is te bestellen via de Afûk-websjop voor slechts € 2,50.
Agenda
Winterprogramma 2024-2025
- Dinsdag 04-02-2025, 19:45 uur, Tresoar, Leeuwarden (let op: andere locatie)
Derde lezing: Inlieding van Dion Stoop over vuursteen: ‘Vuursteenvindplaatsen en wat we ervan kunnen leren.’ Fierwei de measte bekende fynplakken út de stientiid binne troch amateur-archeologen ûntdutsen oan it oerflak. Se binne hast ús iennichste direkte link mei de minsken dy't hjir tûzenen jierren lyn jagen en sammelen. Dochs wurde se faak sjoen as fynplakken mei in lege ynhâldlike wearde. Wat kinne dizze fynplakken ús wol en net leare oer it libben yn de stientiid?
En heeft u nog mooie vindsten? Neem ze mee!
- Utnodiging met Programma (pdf)
- Donderdag 17-04-2025
Vierde lezing
----
Eerder dit seizoen
- Dinsdag 26-11-2024
Lezingen: Henk Sloots (Muntfynsten út Fryske tsjerken, wat drage se by oan ús ynsjoch yn deistige (lytsjild)gebrûk, bouskiednis en numismatyk?) en Sible de Roos (Wat komme jo tsjin yn âlde Fryske tsjerken?), mar ek determinaasje fan meibrochte fynsten.
- Uitnodiging met programma (pdf)
- Verslag 26-11-2024 (pdf)
- Donderdag 03-10-2024
Eerste lezing: ‘Bevindingen van Robbert Velt’.
Robbert Velt gaat veel met de metaaldetector het Friese veld in. Wat hij door de jaren zo heeft gevonden, gaat hij ons over vertellen. De middeleeuwen is hierin zijn belangrijkste periode.
- Uitnodiging met programma (pdf)
- Verslag 03-10-2024 (pdf)
- Zaterdag 7 september 2024
Excursie naar Hegebeintum, 13.30 uur. Kosten: €9,50 (consumpties zijn voor eigen rekening). Aanmelden bij secretaris Koos Tiemersma via de mail.