Spring naar hoofd-inhoud

Cultuurfestival Uit in Huis: Welkom bij de Fryske Akademy!

Op zaterdag 3 september is in Leeuwarden dé start van het nieuwe cultureel seizoen. Culturele instellingen nodigen iedereen uit om te zien, te horen en te beleven. Wandel van theater naar muziek en van verhalen naar workshops. En wandel naar de Fryske Akademy! Want ons instituut opent ook de deuren.

Kom langs op de Doelestraat op zaterdag 3 september aanstaande tussen 13.00 en 17.00 uur en ga terug in de tijd in zaal Griend, of kijk hoe de voormalige Noorderkerk omgevormd is tot werkruimte voor wetenschappers. Voor wie ook inhoudelijke kennis wil opdoen, verzorgen we onder meer minicolleges Oudfries!

Het onderkomen van de Fryske Akademy kent een rijke historie. Het had maar een beetje gescheeld of de panden waren er niet meer geweest. Dat werd voorkomen doordat notaris Nanne Ottema 1937 het Coulonhuis aankocht. De gemeente stelde toen wel als voorwaarde dat de boel opgeknapt zou worden en ‘om het Coulonhuis beschikbaar te houden voor de bevordering en bestudeering van oudere en nieuwe Friesche cultuur’. In de loop van de tijd is dat gebeurd. De laatste verbouwing was in 2016.

Bestudering van de oudere en nieuwe Friese cultuur gaat sinds 1938 – toen de Fryske Akademy werd opgericht en enkele kamers kreeg in het pand – gaat nog steeds door! De Fryske Akademy zet zich in voor fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek naar de Friese taal, geschiedenis en cultuur. Na bijna 85 jaar is die opdracht, die de Friese gemeenschap de Akademy bij de oprichting meegaf, nog altijd leidend.

Meer informatie over Uit in Huis: https://www.facebook.com/UitInHuis