Spring naar hoofd-inhoud

De Keltische Zomer 2023: 100 jaar Keltisch in Utrecht

De Fryske Akademy is dit jaar niet het enige instituut dat een jubileum viert. Onze kennispartners bij de opleiding Keltische Talen en Cultuur van de Universiteit Utrecht mogen in 2023 maar liefst het honderdjarig bestaan vieren! Van harte gefeliciteerd! Al sinds 1923 wordt daar onderzoek gedaan naar Keltische talen en culturen, iets wat te danken is aan hoogleraar Germanistiek, Anton Gerard van Hamel. Hij was vastbesloten dat de Keltistiek toegevoegd moest worden aan zijn leeropdracht, omdat hij van mening was dat talen niet in afzondering bestudeerd kunnen worden.

 

Feest

Om dit honderdjarig bestaan feestelijk te vieren organiseert de vakgroep Keltistiek op 1 juli 2023 het minifestival De Keltische Zomer, boordevol interessante workshops, lezingen, films, nieuwe publicaties en muzikale verrassingen. Op deze manier kan iedereen op een laagdrempelige en toch diepgaande manier kennis maken met de wereld van de keltistiek. Ook de Fryske Akademy draagt graag haar steentje bij aan dit feestelijke evenement. Peter Alexander Kerkhof en Han Nijdam, onderzoekers bij de Fryske Akademy, verzorgen tijdens het festival een minicursus Oudfries. Het hele programma is te vinden op de website van de De Keltische Zomer.

 

Over De Keltische Zomer

De Keltische Zomer wordt georganiseerd door de opleiding Keltische Talen en Cultuur van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Utrecht, de Studievereniging Asterix en de Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies. De Stichting is opgericht in 1991 en heeft als doel de (wetenschappelijke) studie van de Keltische talen en culturen, in het bijzonder in Nederland, te bevorderen. Zij geeft onder andere het online tijdschrift Kelten uit en beheert de internationaal gewaardeerde online bibliografie van Keltisch Codecs. Van 24-28 juli 2023 organiseert de opleiding Keltische Talen en Cultuur fan de Universiteit Utrecht ok nog The XVIIth International Congress of Celtic Studies.