Spring naar hoofd-inhoud

'De Winskhoed fan Fortunatus/ De Wenshoed van Fortunatus'

'De Winskhoed fan Fortunatus/ De Wenshoed van Fortunatus'

Voor het eerst verschijnt de verhalencyclus ‘De Winskhoed fan Fortunatus’ van Waling Dijkstra (1821-1914) in boekvorm. Abe de Vries, gastonderzoeker bij de Fryske Akademy, bracht de verhalen in een licht gemoderniseerde Friese spelling bij elkaar en verzorgde tevens de vertaling naar het Nederlands en een inleiding op het werk. Het boek verschijnt als dertiende boek in de literaire Iduna-reeks van de Fryske Akademy (Akademy-nûmer 1140) en wordt uitgegeven door uitgeverij DeRyp. 

 

Boekpresentatie

De presentatie van ‘De Winskhoed fan Fortunatus / De Wenshoed van Fortunatus' is op 2 juni om 18:00 uur in Spannum, in de aanloop naar de opvoering van het iepenloftspul 'Wat bisto leaflik' (8-20 juni) over Waling Dijkstra. Het boek zal worden aangeboden aan maar liefst vier Waling Dykstra's, te weten drie actuers die in het toneelstuk Waling Dykstra spelen en een 'echte' Waling Dykstra, een familielid van de schrijver Waling Dykstra.

 

Over 'De Winskhoed fan Fortunatus / De Wenshoed van Fortunatus'

Waling Dijkstra (1821-1914) was de belangrijkste realistische Friese schrijver van de negentiende eeuw. Zijn vroege verhalencyclus ‘De Wenshoed van Fortunatus’ uit de eerste helft van de jaren vijftig wordt met deze tweetalige uitgave voor het eerst in boekvorm gepubliceerd. Dijkstra laat zijn alter ego Japik Japiks onder het Friese dorpsvolk op zoek gaan naar de ‘condition humaine’. Ongemerkt luistert Japiks hun gesprekken af, hij rekent af met de romantiek en geeft als schrijver kritiek en advies voor een beter, gelukkiger leven. 

Het boek is binnenkort te koop via Utjouwerij DeRyp in Koudum en tevens bij de opvoeringen van het iepenloftspul in Spannum.